Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama ingen fredsängel

Efter att ha läst Svante Säwéns ledare om Obama och Syrien så skulle jag vilja nyansera bilden som där målas upp.

Säwén skriver: "Amerikanerna vill inte ha krig, och det vill med stor säkerhet inte Obama själv heller. Hela hans utrikespolitik har gått ut på att avsluta de två krig han fick ärva på ett sätt som inte drar USA i vanära. "Samtidigt som Obama tog hem trupper ifrån Irak så förstärkte han med mer trupper till Afghanistan. Han skriver även: "Var det då fel av den norska Nobelkommittén att ge Obama fredspriset? Själv försvarade jag det med kraft då. För det första stod – och står – Obama för något helt annat än företrädaren i ämbetet George W Bush. "Lönnmordskampanjen  i Mellanöstern som utförs till stor del med hjälp av drönare, startades visserligen av Bush men har utökats drastiskt under Obama. Människor som misstänkts för att vara terrorister mördas utan någon som helst rättslig prövning.

Den amerikanska regeringen har varit tydlig med att varje av dessa lönnmord godkänns av presidenten personligen. Det har även kommit fram att kriterierna för dessa aktioner har varit väldigt svaga.

Jag tror tyvärr inte att Obama kommer att tveka inför att slå till mot Syrien. Om inte annat för att ge ett tydligt tecken till Iran om att amerikanarna inte backar från tidigare uttalanden om att agera militärt. Den amerikanska regeringen, oavsett om presidenten varit republikan eller demokrat, har genom historien visat att man struntar i mänskliga rättigheter och internationell rätt.

I dagarna besöker Obama Sverige och kommer med största sannolikhet att mötas av en svensk statsminister med silkesvantarna på. Tio organisationer har sökt tillstånd att demonstrera, bland andra nätverket Ofog, Amnesty, och Piratpartiet.

Inga av dessa har ännu fått något tillstånd beviljat. Min förhoppning är att folk i hela landet ger sig ut på gatorna för att visa att vi står upp för fred och mänskliga rättigheter. Med eller utan tillstånd,

Andreas Söderberg, vardagsaktivist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel