Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama gör som Bush

I lördags höll USA:s president Barack Obama ett tal till nationen. Hans budskap var att USA är säkra på att den syriska regimen använt kemiska medel mot sin egen befolkning samt att Obama tänker söka stöd i kongressen för en militär intervention i Syrien.

Rapporterna om en gasattack i en av Damaskus förorter väckte starka reaktioner från omvärlden. Att använda kemiska vapen är abso- lut olagligt enligt internationell rätt och väcker starka minnen från när Bashar al-Assads syskonparti, Baath-partiet i Irak, under Saddam gasade ihjäl tusentals kurder i Halabja under 1988.

Därför begärde många stater, däribland Sverige, att FN skulle få göra en utredning av vad som hade hänt i Syrien. Fem dagar efter attacken fick inspektörerna tillstånd till platsen av Syriens regim, det tyckte många var för sent. Nu är lyckligtvis FN:s utredning igång men analyserna av de prover som tagits är ännu inte klara.

Om FN:s utredning visar att Assads regim använt kemiska vapen skapas ett momentum där det finns en liten chans att också Kina och Ryssland, som flitigt använt sitt veto i FN:s säkerhetsråd, kan tänka sig gå med på någon form av lösning. Kina eller Ryssland kommer sannolikt inte att acceptera en militär intervention. Men lösningen av konflikten är heller inte militär, utan politisk.

Av någon anledning vill Obama inte vänta in FN:s rapport och kastar därmed bort den möjlighet som finns för en lösning inom FN. I stället gör Obama åter USA till världspolis.

När Obama fick Nobels fredspris 2009 kritiserade han i sitt tacktal Irakkriget då han menar att det bröt mot folkrätten, USA borde inte ha agerat i Irak utan sanktioner från FN:s säkerhetsråd.

Nu gör Obama det som Bush gjorde i Irak 2003, en militär intervention utan stöd i FN:s säkerhetsråd. Och han agerar innan FN har några bevis för vad som har skett. I stället lägger man fram egna bevis.

Men att Obama söker stöd i kongressen ger upphov till frågor, det gjorde Obama inte under interventionen i Libyen. Kongressen samlas först 5 september, det är oklart vad som kommer att hända. Republikanerna kommer sannolikt att rösta nej till en begränsad attack, de vill se ett större krig. Om det Obama föreslår är en mindre militär operation kommer de att rösta nej.

Obama har pratat om rättvisa för de som dött i den förmodade gas-attacken. Men rättvisa uppnås inte genom vedergällning och bomber. Rättvisa uppnås den dag Assad får stå till svars för sina handlingar inför FN:s krigsförbrytartribunal i Haag.