Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama betalar av på sitt pris

Annons

När sjukvårdsreformen i USA nu i princip är i hamn tar president Obama sig an nya uppgifter. En positiv nyhet är att USA ändrat sin Israelpolitik. Inte tillräckligt förvisso. Men högerregeringen i Israel är satt under ökat tryck. I helgen kom de första leveranserna av cement på två år in i Gaza.

I Afghanistan har Obama förstärkt de amerikanska trupperna i hopp om att kunna störa talibanernas motstånd. I förra veckan besökte han Afghanistan för första gången sen han blev president. Det har resulterat i ett svårtolkat utspel från Afghanistans president Karzai som anklagar FN och det internationella samfundet för fusket i presidentvalet.

Här väntar fortsatta problem för Obama. En lösning där de utländska trupperna dras bort är på sikt den enda möjliga. Men det lär ta tid. I Irak fortsätter bombdåden men det är inte omöjligt att Obama lyckas ta hem de amerikanska trupperna efter tidtabell.

Nära i tiden – och hoppfullt – är Obamas insats på kärnvapenområdet. Obamas tal i Prag för exakt ett år sen om en kärnvapenfri värld, följs nu upp genom att ett nytt Start-avtal med Ryssland om ömsesidig nedrustning, skrivs under i veckan.

Samtidigt väntas Obama i dagarna offentliggöra en ny kärnvapendoktrin som innebär att USA aldrig ska bli först att använda kärnvapen, med undantag av stater som inte ansluter sig till icke-spridningsavtalet. Och han väntas sätta stopp för utvecklingen av nya kärnvapensystem.

Fast enligt Aftonbladet har USA:s kärnvapenmyndighet fått anslagen ökade med mer än övrig militär. Hur detta går ihop med Obamas löfte återstår att se. Men genomför han det som nu väntas börjar han betala av på sitt fredspris.

”En lösning där de utländska trupperna dras bort är på sikt den enda möjliga.