Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖB är ett hot

Som tack för att ha avslöjat en hemlig spionorganisation som ägnade sig åt åsiktsregistrering, slängdes journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt i fängelse. Ett annat, samtida exempel, på faran med att avslöja den osminkade sanningen är amerikanska myndigheters omilda behandling av den amerikanske soldaten Bradley Manning. Under sin stationering i Irak misstänks Manning ha vidarebefordrat hemliga försvarsdokument till sajten Wikileaks. Bland handlingarna fanns en film som visar hur en skrattande helikopterbesättning skjuter prick på civila i Bagdad. I åtta månader satt Manning isolerad. Ett FN-sändebud har beskrivit hans tid i fångenskap som "grym, omänsklig och nedbrytande".

Överbefälhavare Sverker Göranson lär inte behöva oroa sig för att hamna i fängelse för sin offentliga redogörelse av Sveriges klena försvarsförmåga. Uppgiften att chefsåklagare Tomas Lindstrand funderar om ÖB:s uttalande om vårt sjudagarsförsvar kan vara ett brott mot rikets säkerhet, känns minst sagt märklig. Att Sverige har ett dysfunktionellt försvar måste vara landets sämst bevarade hemlighet.

Själv undrar jag om det inte frestar försvarsminister Karin Enström (M) att nu ta chansen och skicka ut Sverker Göranson genom högkvarterets bakdörr. ÖB är dessutom för tillfället sjukskriven, och alla vet ju vad regeringen anser om personer som går hemma och lyfter bidrag ...

Nej, inom den moderata partiledningen står nog knappast vår frimodige överbefälhavare särskilt högt i kurs. Medan regeringsföreträdare, i bästa Bagdad Bob-stil, talar om försvaret som ett välskött fögderi, går ÖB med jämna mellanrum ut och varnar för en framtida försvarskollaps.

Om åklagaren funderar över huruvida Sverker Göranson är en säkerhetsrisk, är nog regeringen redan klar med sitt omdöme av ÖB: Han är ett hot. Ett politiskt hot.