Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öar av tillväxt ger fortsatt liv i Norrlands inland

Norrlands inland kommer att fortsätta att glesas ur. Men små öar av tillväxt och starkt socialt samspel kommer att utmejslas tydligare.

Ulf Wiberg är professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet. Han har studerat utvecklingen i Norrland sedan mer än 30 år tillbaka.

– Den dominerande trenden är att det blir allt glesare befolkat i Norrland, det är svårt att tänka sig att utvecklingen kommer att vända generellt, säger Ulf Wiberg.

Men det är inte så att inlandet avfolkas fullständigt för att sedan växa igen med sly och dö ut helt. Ett nät, förvisso glesare än i dag, av civilisation kommer att fortsätta hålla liv i området.

– Det kommer att finnas öar av tillväxt, säger Ulf Wiberg. Till exempel kommer områden med turism, fritidsbebyggelse och starkt socialt kapital att kunna fungera som kraftfulla samhällen.

Projekten för inflyttning som drivs av många kommuner i glesbygden kommer inte att rädda hela områden från en befolkningsminskning men kan spela stor roll i lokala skeenden.

– Vi ser livsstilsförändringar på små områden, byanivå, som domineras av inflyttade människor från andra länder, säger Ulf Wiberg. De har valt ett annat liv på dessa nya platser.

Det sker även en regional urbanisering, där större städer drar till sig nya invånare från sina glesare kringområden. De fyra städer i de nordligaste länen som har universitet kommer troligen dra nytta av detta och kunna expandera.

– Hur infrastrukturen för pendling, på till exempel järnväg, ser ut i framtiden kan bli en stark faktor för hur kringliggande orter utvecklas, säger Ulf Wiberg.