Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oansvarigt om regioner

I torsdagens LT gör regionstyrelsens blivande ordförande nya tvivelaktiga uttalanden om regionfrågan.

Oförtrutet försöker han få oss att tro att länet måste ingå i en större region och att den enda lösningen är den av alla utomstående bedömare ifrågasatta region MittSverige (Jämtland/Härjedalen och Ånge/Sundsvall).


Redan i mitten av nästa år måste parterna ha enats, påstås det medan det inte nämns att det finns en statlig utredning som ska lämna förslag i slutet av 2012. Vad vi nu behöver är debatt om det självklara alternativet att länet följer Gotlands exempel och kvarstår som egen region. Men en sådan debatt vill Uitto absolut inte ha.


Länets invånare har därför ingen aning om att vad regionförslaget kan föra med sig. Man ser inte hur vi för all framtid berövas möjligheterna att ta initiativ och värna om våra egna intressen. I varje ärende skulle vi bli tvungna att kompromissa med Sundsvallsregionen.


Inte heller inser man vidden av vad regionen på kort sikt kan medföra: Centralisering och flyttning av viktiga funktioner till Sundsvall samt stora förändringar inom sjukvården, där vi skulle bli tvungna att delta i försöken att rädda Sundsvalls sjukhus och sanera grannlandstingets jättelika budgetunderskott.   


Inte heller har de flesta klart för sig att vi inte skulle vinna något på att gå in i en ny region som är mindre än flertalet nuvarande län. Det enda som skulle hända är att vi blir ett av de län som försvinner från Sverigekartan.


Det spel som pågår är djupt oansvarigt. Enda sättet att rätt hantera regionfrågan är att genomföra den konsekvensanalys och jämförelse mellan olika alternativ, som för länge sedan borde ha genomförts, och sedan ge länsinvånarna möjlighet att själva ta ställning till de olika alternativen.För Framtid för Jämtland, Sten Rentzhog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel