Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oansvariga sossar

Svar på socialdemokraternas artikel "Handel ger Östersund jobb". Publicerad 25 mars (ltz), 26 mars (LT). Att ge med ena handen och ta med den andra det verkar vara socialdemokraternas paroll! I det här fallet handlar det om att ta bort 100 arbetstillfällen i stadskärnan, motsvarande 30 normalstora centrumbutiker, och ge ca 140 nya arbetstillfällen i Lillänge. Det som inte ännu framkommit i den här diskussionen är att det även kommer att bli en omfördelning av handeln i Lillänge, Odenskog och Bangårdsgatan. Den befintliga handeln som får minskad omsättning kommer givetvis att skära ner på personal. I verkligheten är det stor risk att det blir ett nollsummespel när det gäller antalet arbetstillfällen, vad har vi då vunnit?

Apropå mer skatteintäkter så torde det inte på långa vägar uppväga kostnaderna att flytta Mosippans förskola, ca: 55-60 mkr, och ytterligare ett 10-tal mkr för att lösa erforderliga trafiklösningar för två nya köpcentrum vid betongstationen och skogstomten. Vilket innebär att skattebetalarna får stå för kalaset, det känns som en oerhört dyrköpt historia som inte på långa vägar uppväger nettoeffekten av nya arbetstillfällen eller ökade skatteintäkter.

När det gäller skatteeffekterna är det så att den småskaliga handeln i stadskärnan till mycket stor del drivs av lokala företagare som skattar och investerar i kommunen. Den volymhandel som nu skall etablera sig i Lillänge, skattar inte i Östersunds kommun, inte heller i Jämtland och till vissa delar inte ens i Sverige.

Den utredning Ni lutar Er mot visar att stadskärnan kommer att tappa ca: 110 mkr i omsättning med 100 färre arbetstillfällen som följd, och att stadskärnan kommer att återhämta sig efter 2-4 år. De erfarenheter vi inom köpmannaföreningen skaffat oss, genom kontakter över hela landet, visar på att en mängd andra städer fått ett tufft uppvaknande med en utarmad stadskärna som följd av en allt för tillåtande utveckling av externhandeln. Det krävs stora ekonomiska resurser och tar mycket lång tid om det ens går att reparera. Sundsvall och Borlänge är ett par sådana exempel (Borlänge har endast 500 m mellan stadskärnan och det externa köpområdet).

För oss handlare är det också viktigt att Östersund utvecklas. Vi förespråkar en balanserad, utbyggnad av handeln i Östersund, stadskärnan och Lillänge ska utvecklas hand i hand med en koppling till vårt köpunderlag som trots allt är begränsat. En blandning av småskalig handel, volymhandel och ett stort utbud av mat, dryck boende och upplevelser är en förutsättning för att Östersund även i fortsättningen skall attrahera och locka besökare. Vi vidhåller - Låt pågående byggnationer mellan Jula och Nya ICA Kvantum färdigställas och hyras ut innan nya handelsområden påbörjas!

Det Ni förespråkar handlar, som vi ser det, inte om ett ansvarstagande för hela kommunens bästa utan om kortsiktiga politiska troféer som kommer att få ödesdigra konsekvenser för den småskaliga handeln i Östersund. Trenden idag går från stora köpcentrum till koncentration av handel och service i bostadsnära lägen. Frågan är om Östersund, som socialdemokraterna vill, ska gå sist in i det gamla eller som vi tycker, våga ta ut en egen riktning och vara bland de första in idet nya?

Lennart Ögren, Handlare i centrum och Lillänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel