Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oacceptabelt lönegap

Annons

Under ett arbetsliv tjänar kvinnor i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man. Detta är oacceptabelt, inte enbart ur individens perspektiv, utan också för Sverige ekonomi. Därför föreslår Folkpartiet ytterligare en pappamånad och fördubblad bonus till föräldrar som väljer att dela mer lika på föräldratiden.

För oss liberaler är en jämställd arbetsmarknad en av de mest angelägna politiska utmaningarna vi har i dagsläget. Kvinnor utbildar sig i dag mer än män och får i genomsnitt högre betyg, men efter att barnen kommer börjar kvinnor tappa i löneutveckling medan sjuktalen går upp.

Fortfarande ligger huvudansvaret för barnen ofta på kvinnan och det är vanligare att kvinnor arbetar deltid i mycket högre utsträckning än män, vilket på sikt avspeglar sig i lägre pension för kvinnor.

För att motverka det vill Folkpartiet öronmärka ytterligare en månad åt vardera föräldern i föräldraförsäkringen och vi vill se en bonus som växer från 13 500 kronor till 18 000 kronor per familj.

Men till vänster är beskeden oklara. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare varit tydliga med att de vill avskaffa jämställdhetsbonusen, men mörkar nu inför valet. Mina frågor är därför: Kommer ni behålla och bygga ut jämställdhetsbonusen eller kommer ni med ett avskaffande ta 13 500 kronor just från Sveriges mest jämställda familjer? Och om ni som förut svarar ja: varför är det ett steg framåt för jämställdheten att straffbeskatta just dem?

Pär Löfstrand (FP), riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons