Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oacceptabel hantering av departementet

Svar till Maria Kjellström med flera från Västjämtlands väl angående återremiss av ärendet gällande lån till Åres Gröna Dalar. Artikeln var publicerad i LT 11 november. Vi, socialdemokrater och miljöpartister, valde att återremittera ärendet om att ge leaderområdet Åres gröna dalar 750 000 kr i lån. Materialet på den extra sammankallade kommunstyrelsen gav inte en tydlig bild hur detta problem uppstått eller någon ekonomisk redovisning. Åre kommun har fram till nu finansierat Åres gröna dalar med 2,3 miljoner kronor.

Vi tycker att det är ett oacceptabelt hanterande från landsbygdsdepartementet och jordbruksverket när utbetalningarna tar så lång tid att föreningarna i Åre kommun får likviditetsproblem. Därför la oppositionen också ett förslag till kommunfullmäktige att Åre Kommun ska skicka en skrivelse till nämnda myndigheter om hur illa skött detta är.

Vi vill se förslag på andra lösningar på föreningars och leaderområdets likviditetsproblem än att kommunen lånar ut pengar i ett beslut som i så fall skulle komma att bli prejudicerande. Detta skulle kunna betyda att andra föreningar som driver projekt och får likviditetsproblem också skulle kräva att få låna pengar av kommunen. Speciellt när ordföranden för Åres gröna dalar samtidigt är kommunalråd i Åre kommun. Det nämns inte i er insändare att Maria Kjellström (VV) är ordförande och Mikael Sundman (VV) ledamot i styrelsen för Åres Gröna Dalar.

Vår förhoppning är att Åres gröna dalar snabbt ska komma fram med förslag på alternativa lösningar på sitt eget och de föreningar som sökt pengar ur leaderområdets likviditetsproblem. På kommunstyrelsen lade vi muntligen förslag på lösning som diskuterades av de representanter som sitter på dubbla stolar i ärendet. Vi vill även se en ekonomisk redovisning som visar hur, förutom de statliga myndigheternas oacceptabla hantering av utbetalningarna. detta problem har uppstått. Allt för att vi så snart som möjligt ska kunna behandla ärendet i kommunfullmäktige igen.

Katrin Wissing för miljöpartiet i Åre kommun, Anna-Caren Sätherberg för socialdemokraterna i Åre kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel