Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

O-ringen till länet 2018?

Samtidigt som den 50:e upplagan av femdagars-orienteringen avgörs i Skåne pågår en kamp om vem som ska få arrangera tävlingen 2018. Jämtland/Härjedalen är en av flera heta kandidater och allt avgörs i höst.

1989 avgjordes O-ringen femdagars i Jämtland med centralort på Remonthagen och etapper på Rödön, Stugun, Österåsen, Fanbyn och Östersund.

Då sprang drygt 18 600 löpare och arrangemanget blev en succé med bra tävlingar, även om det var kallt och bara några få plusgrader på den första etappen. Det ekonomiska resultatet för de arrangerande föreningarna blev bra.

Nu kan det alltså vara dags igen för orienteringsfesten att komma till länet.

– Jämtland och Åre är en av flera kandidater till att få arrangera femdagars 2018. De andra är Höga Kusten, Kolmården och Roslagen, säger Henrik Boström, vd på O-ringen-bolaget när vi pratar med honom i Skåne.

Till skillnad från 1989 är det alltså tänkt att centralorten ska vara i Åre med föreslagna tävlingsplatser i Järpen, Vålådalen, Duved, Åre Björnen och Åre. Eventuellt pratar man också om att lägga den sprinttävling som eliten har i Östersund, om nu kommunen är intresserade av en sådan tävling.

Vad är det som gör Jämtland/Härjedalen intressant för att få arrangemanget?

– Det som är viktigt för oss är att hitta ett koncept där så många som möjligt tycker att det är intressant att delta. Vi vet ju sedan tidigare att fjällkonceptet lockar många, Sälen har ju arrangerat femdagars 2008 med rekorddeltagande (24 375 startande), så vi vet ju att fjällen lockar, säger Henrik Boström.

Samtidigt är det så att Sälen ska arrangera femdagars på nytt om två år. Att då lägga ytterligare en fjälltävling bara två år efter Sälens tävling i Åre skulle kunna vara negativt.

– Personligen tycker jag inte att det ska behöva vara negativt. Men vi måste utvärdera de olika förslagen och fundera på vad som är bäst för de tävlande, förklarar Henrik.

Från länets orienterare är intresset för att arrangera femdagars stort. Många som var med 1989 pratar om tävlingarna och arrangörsskapet med glädje och stolthet.

– Det finns ett intresse från oss att få arrangera tävlingarna, nu måste vi förankra detta hos orienterare i länet. Det krävs ju att någon jobbar med detta aktivt under en lång tid, säger Lars Sahlén, ordförande i Jämtland/Härjedalens Orienteringsförbund.

Det som nu återstår i länet är att få till ett möte efter sommaren där man hittar personer till organisationen. Det kommer att krävas en stor ledarstab som styr arbetet för att det ska fungera.

– Åre ska ju arrangera VM i alpint 2019 och där kommer det ju att finnas mängder av funktionärer som vi skulle kunna använda oss av, förklarar Lars.

I oktober månad ska O-ringenbolaget välja vilket disktrikt som kommer att få arrangera jättetävlingen. I dagsläget är det alltså Jämtland (Åre), Höga Kusten, Kolmården och Roslagen som är intresserade.

Fotnot: Kommande år är det i tur och ordning Borås, Sälen och Värmland som arrangerar femdagars. 2018 och framåt är obestämt.