Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O'Neillpriset till Anita Wall

Annons


Årets O'Neillstipendium går till en av Dramatens verkliga trotjänare. Skådespelerskan Anita Wall, som har gjort 73 rollgestaltningar på Kungliga Dramatiska teatern, får ta emot priset på 30 000 kronor.

-Jag är så förvirrad, så överraskad och så jätteglad och faktiskt också mycket stolt. Det här är det finaste stipendiet man kan få på Dramaten. Det är helt underbart, säger Anita Wall.

Hon är född 1940, fick sin utbildning på Dramatens elevskola och har sedan dess haft ett pärlband av roller i teaterhuset. "Hon har gjort stora dramatiska roller och gestaltat livets svärta och dödens närhet med en tveklös och stilla koncentration", skriver Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm i sin prismotivering, men framhåller också hennes knivskarpa komiska förmåga.

Anita Wall har även medverkat i tv, radio, film och spelat på andra teatrar. Vid 59 års ålder gick hon i pension och men har ändå fortsatt att medverka i Dramatens föreställningar.

-Jag är en gammal räv. Trots att jag gick i pension har jag kunnat jobba här och det är jag väldigt glad för. Jag älskar Dramaten.

TT Spektra: Vad ska du göra med pengarna?

-Det är inga problem med det, jag ska unna mig någonting eller betala av lån. Men jag tror nog att det är bäst att jag unnar mig något, säger Anita Wall.

Mer läsning

Annons