Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyupptäckta örnrevir positivt för exploateringen i Örndalen?

Storsatsningen i Örndalen i Vemdalen har hittills stoppats på grund av de kungsörnar som finns i området. Nu hoppas ansvariga för satsningen att nyupptäckta revir ska öka chanserna för en utbyggnad.

Enligt exploatörerna finns inom en tvåmilsradie från området minst sju besatta kungsörnsrevir, två fler än ursprungligen känt. Det kungsörnsrevir som ligger närmast den planerade anläggningen bedöms ha goda möjligheter att förbli bebott vid en utbyggnad, övriga revir berörs inte alls. Länsstyrelsen i Jämtland har tillstyrkt projektet, vilket har överklagats, och det ligger nu för slutgiltigt avgörande hos Mark- och miljööverdomstolen.

– Jag hoppas att domstolen inser vad fyrahundra nya årsarbeten skulle betyda för vår region, säger Gunilla Zetterström-Bäcke (S), kommunstyrelsens ordförande i Härjedalens kommun i ett pressmeddelande från Örndalen Resort.

– För att skydda det närmaste reviret har vi anpassat utbyggnadsplanerna. Det nyupptäckta reviret och de övriga fem reviren påverkas inte, men de är ändå intressanta eftersom de indikerar att bevarandestatusen för kungsörn är god även lokalt och regionalt, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort.

Men Naturskyddsföreningen menar att de nya uppgifterna saknar betydelse. Satsningen skulle enligt dem skada ett specifikt örnpar i Örndalen som är särskilt bra på att föröka sig.

– Vi vill bevara reviret i Örndalen som ju visat sig vara otroligt produktivt. Det är ett revir med lyckade häckningar år efter år. Vi har många revir som misslyckas eller får ut väldigt få ungar på en tioårsperiod, menar Bengt Warensjö, ordförande i Naturskyddsföreningen, västra Härjedalen.

Örndalen kan bli Sveriges första alpina storsatsning sedan 1980-talet och beräknas fullt utbyggt ge 400 årsarbeten och omfatta cirka 7 000 bäddar.