Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyttiga tips inför julhelgen – så hindrar du granen från att barra

/
  • Börje Olsson har sålt julgranar i Östersund sedan 1981 och han har full koll på vad du bör och inte bör göra med din gran när du väl tagit in den.  Foto: Håkan Luthman
  • I början suger granen som mest vatten och sedan är det bara att ha koll så att granen inte har för lite vatten.  Foto: Håkan Luthman

Vågar du vägra plastgran och har en riktig julgran?
Här kommer tips som gör din gran mer långlivad – förhoppningsvis en längre tid in på julhelgen.

Annons

För att få en gran att hålla sig frisk och fräsch under helgerna gäller det att tänka på att skaffa sig en färsk gran.

För de som inte har förmånen att kunna hugga sig en egen gran är det viktigt att fråga julgransförsäljaren när granen höggs ner eftersom tiden avgör granens levnadslängd.

Börje Olsson, från Marieby, har sålt julgranar i Östersund sedan 1981 och säljer både jämtländska granar och kungsgranar från Danmark.

Han hugger sina granar cirka en månad innan jul för att både sälja adventsgranar, som ska stå utomhus, och julgranar.

Enligt Skogsverige, en skogsnäringsportal på internet, kan det bli chockartat för den blivande julgranen att komma in i värmen.

Bäst är att vänja granen vid värmen genom att först ta in den i ett garage eller farstu.

Se också upp med att ställa granen för nära ett element eller andra varma källor i ditt hem då granen lättare torkar ut.

– Om man tar in granen direkt från kylan kan den börja lukta terpentin, men det går över efter ett par dagar, det är bäst att vänja granen vid en varm temperatur, säger Börje Olsson.

Om du redan har tagit in din julgran är det viktigaste att ge den rikligt med vatten. Se till att ytan är färsk vid sågskäret på julgransfoten. Det kan du göra genom att såga av foten en bit eller skrapa upp snittet.

– I början suger granen som mest vatten och sedan är det bara att ha koll så att granen inte har för lite vatten, säger Börje Olsson.

Du kan hjälpa granen ytterligare på traven om du skär upp skåror vid julgransfoten och på samma sätt som du duschar blommor kan du även spreja vatten på granens grenar.

Börje Olsson känner inte till att man ska skära upp skåror, men att det har varit populärt med att göra ett kors i roten på granen för att den ska suga i sig mer vatten.

– Jag tror det blir svårt eftersom då måste man se till att ha vatten ovanför snittytan hela tiden så att granen inte suger i sig luft.

Kan whisky hjälpa granen från att börja barra i förtid?

– Det är bara hokuspokus. Det är bättre att du tar en whisky själv än att ge julgranen för det torkar bara ut den.

Sköter du granen tillräckligt bra kan den slå skott, vilket gör att julgranen kan stå sig länge inomhus.

– Jag har haft kunder som har haft granen framme till april, säger Börje.

Källa: www.skogssverige.se

Mer läsning

Annons