Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt vaccin mot rotavirus har testats i länet

En studie om ett nytt rotavirusvaccin har precis slutförts vid Östersunds sjukhus. Ett nytt vaccin har tagits fram.

Totalt medverkade 1 000 barn, varav nio från länet, mellan sex och tolv veckor.

Läkemedelsföretaget bakom vaccinet mot rotavirus har nu kommit med ett nytt vaccin. Anledningen till det är att det tidigare vaccinet behövdes förvaras kallt och eftersom det är svårt i vissa delar av världen så har det nu kommit en ny form som klarar värme bättre.

Rotavirus är ett virus som vid symptomen liknar vinterkräksjuka och drabbar små barn värst första gången. Symptomen är feber, kräkningar och diarréer.

– Får ett barn mycket kräkningar och diarréer så förlorar barnet mycket vätska. För barn som väger under tio kilo kan en så stor vätskeförlust leda till allvarliga saltbalansrubbningar, säger Federico Nasta, ansvarig läkare för studien i länet.

Det är just vätskeförlusten som blir farlig för barn i länder med ett varmare klimat. Där blir det svårt att återställa vätskebalansen. I värsta fall kan saltbalansrubbningarna bli så allvarliga att barnet dör.

– Tack vare att vi har så bra sjukvård i Sverige kan vi behandla barnen tidigt och på så vis hinner de inte bli så sjuka, säger Federico Nasta.

Stockholm har redan infört vaccination mot rotavirus till alla barn men det är inget som finns i länet än.

– Troligtvis kommer vi också att införa vaccination precis som Stockholm. Det brukar bli så att om ett ställe börjar med något nytt så ta de andra efter, säger Federico Nasta.
USA har länge vaccinerat alla barn och där kan man se en minskning av antalet insjuknande. Efter att svininfluensan bröt ut i Sverige har även vi kunnat sätt en minskning.

– Det beror nog främst på att förskolorna har blivit mera strikta och till exempel bytt ut handdukarna på toaletterna mot pappershanddukar, säger Lena Gimbring, studiesjuksköterska.

Studien har fått mycket positiva reaktioner bland föräldrarna som kommit och vaccinerat barnen.

– Förutom att de vaccinerar barnet för sin egen skull så är det väldigt många som har gjort det för att hjälpa barn i andra länder, Annica Gunnarsson, studiesjuksköterska.

Vaccinet räddar i dag flera liv i EU-länder och med det nya vaccinet kommer ännu fler liv kunna räddas.