Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt underskott för ÖFK

Elitfotboll och ekonomi är ingen enkel ekvation. Östersunds FK förlorade 500 000 kronor ifjol. Det var ändå ett fall framåt jämfört med året innan, (– 1,9 mkr).

När klubben håller årsmöte torsdag kväll, är det ingen vild gissning påstå att det kommer diskuteras ekonomi. Inkomster och utgifter går ständigt som en röd tråd genom elitsatsande fotbollsklubbars verksamhet. ÖFK utgör naturligtvis inget undantag. Det tillhör elitklubbarnas vardag.

Så här års är likviditeten extra ansträngd. Nyligen hamnade ÖFK tillfälligt hos kronofogden för uteblivna skatteinbetalningar i storleksordningen 725 000 kronor.

– Allt är betalt nu. Vi var sena. Det var en miss från vår sida, berättar ordföranden Daniel Kindberg, som samtidigt understryker att december, januari och februari alltid är besvärliga månader då likviditeten ansträngs till det yttersta.

– Först i slutet av mars, april och maj börjar pengarna strömma in igen. Sponsorpengar, intäkter från svensk elitfotboll, (SEF) och matchintäkter är de tre stora penningströmmarna vi ska leva på.

– Men även om vi nu i slutet av februari var sena med några inbetalningar upplever jag att året innan var värre. Då var det verkligt tufft, fortsätter ÖFK:s starke man.

Årsmötet torsdag kväll kommer bland annat behandla 2013 års ekonomi. En resultaträkning som enligt Daniel Kindberg landar på minus en halv miljon kronor. Det kan jämföras vid 2012 där förlusten blev 1,9 miljoner. Vi har alltså bättrat oss, även om mer måste till för att nå balans.

– Föreningen har ändå ett fortsatt positivt eget kapital på runt 1,5 miljon kronor. Det är bra för en elitsatsande fotbollsförening. Titta bara på allsvenskan där en färsk rapport denna vecka visar att fjolårets sexton klubbar tillsammans gick back med över 53 miljoner kronor. Sett i det perspektivet ska vi inte gnälla i onödan, säger Kindberg.

Efter förra årsmötet antogs en plan för ekonomi i balans. Där är inte ÖFK ännu, men underskottet 2013 blev avsevärt lägre än året innan och gnetandet ska fortsätta.

– Vi måste bli ännu bättre på att bearbeta marknaden för bredare sponsorintäkter.

– En andra viktig faktor på inkomstsidan är våra egna evenemang och hemmamatcher som ständigt måste förbättras. Här handlar det om både det rent sportsliga men även att publiken trivs i övrigt på hemmaarenan.

– Vi får inga gåvor utifrån som exempelvis Djurgården, som drar in 15 miljoner kronor på det sättet varje år. Vårt varumärke måste stärkas på annat sätt och det är någonting som vi alla i föreningen har att bidra till, anser Daniel Kindberg.