Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt rekord i vabbande

Förra året innebar ett nytt rekord när gäller antalet dagar som föräldrar i Jämtlands län var hemma från arbetet för att vårda sina barn. Det visar färsk statistik från Försäkringskassan.

Vab är en förkortning för Försäkringskassans uttryck "vård av barn" som innebär att den som måste vara hemma från sitt arbete för att vårda exempelvis ett sjukt barn kan få tillfällig föräldrapenning. Försäkringskassan har sammanställt 2013 års vabbstatistik som visar att föräldrar i Sverige vabbar mer än någonsin.

Totalt tog föräldrar i Sverige ut en halv dag mer under 2013 jämfört med året innan. En förklaring till ökningen är bland annat att ett antal virusinfektioner drabbade barn i större omfattning än vanligt. En annan förklaring kan vara att Försäkringskassan har gjort det enklare för föräldrar att anmäla och ansöka om ersättning för vård av barn.

Det ökade antalet vabbdagar gäller inte minst i Jämtlands län. Under 2013 betalade Försäkringskassan i genomsnitt ut 4,3 ersättningsdagar per barn mellan noll och tolv år. Allra mest vabbade föräldrarna i Krokom som nådde upp till i genomsnitt 4,7 dagar per barn under 2013. Föräldrarna i Bräcke vabbade minst med 2,7 dagar per år.

I hela landet var det föräldrarna i Nykvarns kommun som vabbade flest dagar per barn med 5,5 under 2013 medan föräldrarna i Danderyd bara nådde 2,1 dagar per barn.

Februari är den månad som föräldrar vabbar allra mest under året. Inför vabbruari, som månaden också kallas, vill Försäkringskassan passa på att tipsa föräldrar att det går att överlåta vabbandet på någon närstående som inte är förälder samt att man inte behöver vabba hela dagar utan kan dela upp dagen på två personer.