Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt projekt prioriterar punken

Basen dundrar i kontrollrummet. Bandet News from the front är i Bageriets studio och spelar in sitt bidrag till Hotet från skogarna, ett projekt där åtta lokala punkband ska hjälpa varandra framåt.

– Förhoppningsvis genererar det nytt blod, säger initiativtagaren Joakim Staaf-Sylsjö från studieförbundet Sensus.

Annons

Trots att det är mitt under pågående skivinspelning är stämningen avslappnad. En påse muffins ligger inbjudande på soffbordet. Tanken är att alla som spelar punk och bor i området ska kunna medverka i projektet, som bland annat mynnar ut i en samlingsskiva och två konserter. Även konstnärer och andra kulturutövare är välkomna.

– Alla band har lika stort ansvar i att engagera sig, säger Nils Landin som spelar trummor i News from the front.

Just att ta saken i egna händer och våga gå mot strömmen är en viktig del av punken menar Joakim Staaf-Sylsjö.

– Det skapar nya idéer. Är du missnöjd med något så gör något åt det, säger han.

Den drivkraften fick Joakim att starta projektet Oljudet för några år sedan. Då var det Hip hop i länet som var på tapeten. Det fanns utövare men de var utspridda och för få tyckte han. Flera nätters grubblande ledde fram till samma koncept som nu används i Hotet från skogarna.

För News of the front är inspelningen första prioritet. De har just fått en ny sångare i bandet, Olle Möllevärn, och i maj ska de spela i Gävle och Uppsala.

– Det handlar inte om att tjäna pengar. Så länge man får spela och ha kul så är man nöjd, säger Nils.

Handlar inte punk mycket om attityd?

– Vi går inte ut på gatan och super ner oss varje kväll och är inte straight edge heller. På sin höjd är vi väl vegetarianer, säger gitarristen Anders Åström.