Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt parti vill blåsa liv i trista infarten till Bräcke

De vill driva på för att kommunen ska ha bästa skolan och omsorgen. Något måste också hända med den trista infarten på E14, samt annan infrastruktur.

– Här är landets näst högsta kommunalskatt och den som ska flytta till Bräcke måste ha en särskild anledning. Då måste ett mål vara bästa skolan i landet, säger Barbro Norberg som vid årsskiftet startade partiet Landsbygdens framtid i Bräcke.

Att protestera genom ett nytt lokalt parti är det ett bättre sätt att höras än att låta etablerade partier driva frågor med Norrlandsanknytning?

– Dom andra partierna vaknar inte till i de här frågorna. Som det är nu så kommer exempelvis centern någon vecka före valet och vaknar till hos oss, säger Mikael Ingebrigtsen som är fjärde namn på listan till kommunfullmäktige.

– Partierna är också så styrda av Stockholmspolitikerna. Om vi kunde få partierna i kommunerna att vakna till och driva på sina egna partier så är det klart att det skulle bli en förändring, säger Barbro Norberg.

Att få loss pengar till IT och infrastruktur står också högt upp i valmanifestet hos det nya Bräckepartiet.

– Det måste även satsas på ungdomarna. Här finns nästan ingenting. Ungdomar hamnar på sidan om som det är nu, säger Mikael Ingebrigtsen.

Barbro Norberg har tidigare drivit hotell i Tänndalen. Hon och Mikael vill se en tydligare turistprofil från kommunen sida där även byarna aktiveras.

– När jag kom hit för drygt tio år sedan och pratade med dåvarande näringslivschefen fick jag höra att "turismen är ingenting för Bräcke". Det känns som att en hel del av det där lever kvar, säger hon.

– Turistbyrån är också helt beroende av kommunala medel och man tar inte in något av de turistföretag som finns här. Så det blir lite pengar till utveckling.

– Men här finns så mycket efter vägarna att titta på som folk inte vet om, säger Mikael Ingebrigtsen.

LT har fått synpunkter från personer som anser att centralorten Bräcke ser övergiven ut. Färgskalan på husen intill E14 är mycket blek och butikslokaler står tomma. "Det ser ut som om man passerar en enklav i ett gammalt östland", är en uppfattning.

Vad tänker ni när ni hör det här?

– Ja, titta på det underbara huset här, säger Mikael Ingebrigtsen och pekar på en byggnad nära centralstationen.

– Först och främst vet man inte om det bor folk i huset eller vad det är för något? Det här är ju ett slags nav med E14 inpå kutarna och det måste vara något fräscht som syns när så många som passerar här.

Barbro Norberg hakar på:

– Infarten till Bräcke skulle kunna vara mycket mer välkomnande. Det ska vara Jämtlandsporten med skyltar och inbjudande miljö där folk vill stanna.

Behöver kommunen hjälp utifrån för att utveckla en attraktivare miljö i centrala Bräcke, där så många passerar?

– Ordna en större pristävling och utse bästa förslaget. Satsa därefter ordentligt på infarten och gör mötesplatser. De här idéerna kan komma utifrån eftersom det är lätt att bli hemmablind. Jag brukar jämföra med Järvsö som har ett flertal anledningar för folk att stanna. Det måste till i Bräcke också, säger Barbro Norberg.

Hon tycker att man exempelvis ska samla alla lokala matproducenter i Systembolagets tomma lokal och erbjuda en marknadsplats som exponerar den näringen, nu när intresset för lokalproducerat bara växer.

– Vi vill försöka fräscha upp Bräcke och det behöver inte läggas några stora summar för att åstadkomma den förbättringen, enligt Mikael Ingebrigtsen.

I Jämtland har flera små partier etablerats de senaste valen, för att med förnyat engagemang driva lokala frågor av det här slaget.

– Nu växer småpartierna och jag tror banne mig att det blir en landsbygdsrevolution snart, säger Barbro Norberg.

Kan ni tänka er att samverka med röda eller blå blocket för att få igenom era idéer?

– Aldrig, vi samverkar med dom som har de bästa idéerna i förhållande till våra idéer. Vår grundtes är att inte rösta vare sig rött eller blått, säger Barbro Norberg.

– Det är så jag märker att de här landsbygdspartierna växer fram nu.