Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt om gammalt: Villa Elsas café

Sömmerskan Anna Pettersson med lilla dotter Elsa kom till Östersund från Stockholm 1882.

Annons

År 1887 köpte hon för 300 kr en jordlägenhet om 17 ar av Eskil Jonsson på Frösön, och redan 1889 drev hon ett propert och gouterat kafé uppe å Elsass. På dess veranda kunde en oktoberkväll herrar förundras och imponeras när för första gång gatubelysning tändes i Östersund. Flickan Elsa hade således fått ge namn åt såväl kafé som den lilla anslutande gatan. Som vuxen blev hon gift med Per Sylvan.

Anna Pettersson sålde 1906 för 10 000 sin fastighet till kapten Ludvig Malm och namnet Anna Pettersson var fortfarande aktuellt. Malms svärmor hette Anna Pettersson och hans hustru Anna var förstås född Pettersson.

Malm var även med och köpte fastigheten Gustafsberg som låg strax intill. Svärmor Anna och svåger Walfrid Pettersson var delköpare. Ludvig Malm var den som 1908 grundade länets idrottsförbund och han blev dess förste ordförande.

Familjen innehade Villa Elsa till 1924 då Malm tillträdde tjänst i Boden. Villan såldes till Edvin Heimer för 18 000 kr. Villa Elsas och Elsasvägens upphovsdam Elsa Sylvan sågs i förra avsnittet om barna Pettersson, och då som medlem i damkören Gastar och Troll. Hennes mor Anna köpte 1910 Villa Boo men dog där 1912.

Erik J Bergström