Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt om gammalt: Servering av starkt

Så här såg Villa Björkhem ut när följande ärende behandlades i Östersunds stadsfullmäktige 26 april 1910.

Källarmästare Martin Andersson, Hotell Standard i Östersund, ville hyra Villa Björkhem tiden 1 juni- 30 september 1910, med avsikt att där till och med 15 september bedriva sommarrestaurang med utskänkningstillstånd. Drätselkammaren hade 23 april godkänt, varefter även stadsfullmäktige samtyckte, dock under förutsättning att KB gav sitt tillstånd. Hyran skulle uppgå till 1500 kronor.

Jodå, KB som alltså var länsstyrelsen gick med på det hela. Motstånd fanns emellertid, några ledamöter ingav besvär över förfarandet, men dessa blev ogillade. Landshövding Johan Widén underskrev beslutet.

Kapten Ernst G Bolin var sedan 1909 ledamot i fullmäktige, som till 100 procent bestod av herrar. Han var gift med Signe Pettersson vars fader hade ägt Villa Björkhem och efter dennes död hade arvingarna ägt den till 1905 då den såldes till Östersunds stad. Som väl alla (?) vet, ombyggdes villan senare till Restaurang Hov.

Erik J Bergström