Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt om gammalt: Kraftsam broder Pettersson

Här presenteras ytterligare en i barnaskaran efter trävaruhandlare Jonas Pettersson, nämligen Rickard född 1866. Efter utflykter till Stockholm och Helsingborg blev han 1895 inspektor vid Ytteråns ångsåg där fadern var delägare. Tillsammans med broder Nils Petter drev han 1898-1903 Östersunds ångsåg. Sedan fadern avlidit 1901 bildade familjen J Petterssons Trävaru AB.

Rickard övertog då också Mörtåns tullkvarn vid Stugun, dit han flyttade och där han lät uppföra en präktig disponentvilla. Inte nog med det, han såg även till att det under 1910-talet blev kraftstation vid Mörtån. Rickard var också ledande i det grundade aktiebolaget, och han var den som 1905 såg till att Östersunds stad förvärvade Villa Björkhem med vretlotter – och då för 50 000 kr. Där blev ju sedan Restaurang Hov och Jamtli.

År 1916 sålde Rickard också Mörtån och hans kosa gick sedan i tur och ordning till Östersund, Sala och Stockholm. Rickard och brodern Waldemar var gifta med systrar, apotekardöttrarna Cöster.

Erik J Bergström