Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt om gammalt: Kär och populär klenod

Tapet, bonad, altarduk. Kär sak får många namn. Så kan man karakterisera den klenod från Överhogdal som sägs vara landets mest populära museiföremål. Men som inte ansetts duga som frimärksmotiv. Vidstående foto är enligt påskrift taget 1910 av upphittaren Paul Jonze och innehas av undertecknad. Fotot är alltså taget innan den felande bit som använts som docktäcke påträffades och införlivades.

Jonze beskrev nämnda år också sitt fynd, och då i ordalag som hittills inte tycks ha uppmärksammats, trots att de är återgivna i tryck. Han antydde att denna altarduk varit tongivande för många textila föremål, i och med att även dessa prytts med Andreaskors eller Ariska hakkors. Altarduken från Överhogdal förskriver sig från äldre medeltid, och den vackra och intressanta duken fanns bland andra gamla kyrkattributer undankastad i ett kyrkhärbre 1851, då gamla klockstapeln revs och kyrkan omrestaurerades. Så var mycket riktigt fallet, den gamla altarringen togs bort detta år. Kanske hade denna då länge varit övertäckt av den unika textilen som i nutid mestadels kallas Överhogdalsbonaden.

Erik J Bergström