Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt om gammalt: En flyttande broder

Sedan grosshandlare Jonas Pettersson med övrig familj flyttat till Östersund 1888, blev sonen Johan Pettersson brukare av hemgården i Överammer. År 1898 blev han i stället bofast i Krångede där han köpte ett av faderns många hemman.

Johans fru Katarina Erika Wallin var från Valla i Håsjö, ett hemman som Jonas Pettersson också förvärvat. Denne avled 1901 och året därpå flyttade Johan med familj in till Östersund där de snart övertog Villa Björkhem. Till Pilgrimstad gick flytten hösten 1904 men efter ett halvår avled frun på lasarettet i staden. Johan drev gästgiveri, men hade även hand om familjens trävarubolags skogsavverkningar.

Ett nytt äktenskap med en östgötska ingick han 1912. Johans ekonomiska situation var dock undermålig, och detta var möjligen orsak till att nya hustrun och de barn hon hade fött, övergav honom 1926 och reste till Skåne. Flera döttrar i första äktenskapet flyttade däremot till Norrbotten och även Johan flyttade 1930 till Luleå där han avled 1934. Sonen Jonas blev efter sjömanskap lantbrukselev.

Här ses Johans tidigare egendom Villa Björkhem där damkören Gastar och Troll uppträdde i september 1914. Längst till höger står Elsa Sylvan som gav namn till Villa Elsa och Elsasvägen på Frösön. De behandlas i nästa avsnitt om Barna Pettersson.

Foto: Oscar Olsson, Jamtli arkiv.

Erik J Bergström