Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt möte ger hopp om fiber i Sörviken och Görvik

Det kan nu bli möjligt för Sörviken och Görvik att få ansluta sig till Skanovas fibernät backbone north. Det står klart efter ett möte mellan byarna och Skanova.
– Inget är bestämt men det kändes hoppfullt, säger Eivor Frestadius från Sörviken.

LT har tidigare berättat om Telias stora fiberkabel, backbone north (ryggrad norr), som grävs ner från Örebro till Luleå och längs vägen passerar byarna Sörviken och Görvik i Strömsunds kommun. Möjligheten för byarna att kunna ansluta sig till kabeln har varit svår att få igenom men nu tycks det kunna ljusna efter ett möte med Skanova under tisdagen.

– Vi träffade Skanova och de tog med sig våra synpunkter till Stockholm och ska lämna ett besked på hur det blir senast den 3 juli. Vi känner ganska stora förhoppningar och jag hoppas verkligen att det går igenom så att vi får koppla in oss. Först då kan vi söka egna bygdemedel och så vidare själva, säger Eivor Frestadius från Sörviken och en av de som bildat föreningen Fiberbyar.

Den aktuella fiberkabeln som byarna vill ansluta sig till är en så kallad transportkabel och kan hantera stora mängder datatrafik. Den förbinder regionens fiber- och mobilnät med resten av Sverige och världen.

Läs mer:

När Facebook behöver fiber får byalagen vackert vänta

En digital motorväg växer fram

Efterlängtad fiber på gång

Andra toner i Stugun vid mötet med Telia