Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt kulturcentrum i Lillhärdal

Nu är det liv och rörelse i gamla fritidsgården i Lillhärdal igen. Sedan i vintras ägs huset av en flöjtist och balettdansös som vill förvandla huset till ett nytt kulturcentrum i Härjedalen.

Paret Flavia Devonas och Andreas Hoffmann har stora planer för den gamla fritidsgården i Lillhärdal. Huset som en gång i tiden var Folkets hus.

– Huset hade allt vi sökte, säger Flavia Davones.

Hon är balettdansös och han en berömd flöjtist och dramaturg. Hon är uppvuxen i en liten alpby i Schweiz och han kommer från Tyskland. Tillsammans vill de nu att Lillhärdal ska bli ett kulturcentrum i Härjedalen.

– Vi håller på att renovera huset både på insidan och på utsidan, berättar Flavia.

Arbete är i full gång invändigt. På golvet i den gamla samlingslokalen har paret lagt en speciell matta som är elastisk och därför bra för dansare att dansa på. Senare i vinter ska paret montera en läktare där publiken kan sitta. Stolarna är redan inhandlade.

Parets förhoppning är att det i huset ska förekomma flera konstformer som teater, dans och musik.

– Vi tror att många dansgrupper och teatergrupper skulle vilja komma hit och repetera. Förutom att lokalerna är väldigt bra anpassade för ändamålet så är naturen här fantastisk, tillägger hon.

Det var just naturen som tog dem till Härjedalen som turister. Väl här blev de så förälskade i regionen, att de bestämde sig för att titta på möjligheten att köpa ett hus.

– Härjedalen påminner om alperna.

De kommer även att hålla i utbildningar själva, så som danskurser och dramautbildningar. De har även planer på att öppna ett galleri där konstnärer och fotografer kan ställa ut konst.

Just nu är paret bosatta i Tjeckien där arbetar Andreas som föreläsare på ett universitet . Men tanken är att de ska flytta permanent till Lillhärdal. På husets övervåning har de inrett en lägenhet där de ska bo.

I sommar hoppas de kunna slå upp portarna till Härjedalens kulturcentrum.

– Vi hoppas att vi är klara med renoveringen till dess. Även om det är en hel del kvar på huset att göra, säger Flavia.

De gör allt renoveringsarbete själva.

– Det blir långa arbetsdagar men det går bra.