Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt koncept ska minska hemlösheten

Hemlösheten och utestängningen från bostadsmarknaden bland svenskar har ökat under många år.
För drygt fem år sedan startade ett projekt kallat Bostad först i landet.

Konceptet Bostad först bygger på att personer som är i en akut hemlöshet ska erbjudas förstahandskontrakt och att boendet kompletteras med hjälpinsatser, exempelvis behandling för missbruk.

När konceptet nu efter fem år har utvärderats har Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, som lanserade konceptet, konstaterat att det är lyckat.

I den globaliserade värld vi lever i befinner sig dessutom flera länder i en liknande utveckling.

– Frågan om hemlöshet har hamnat i bakvattnet jämfört med diskussionen om fattiga EU-medborgare som tigger. Jag tycker nog att regeringen borde kunna ta ett helhetsgrepp på dagens utsatthet och inte bara arbeta med frågor som för tillfället får stor medial uppmärksamhet, sade Hans Swärd till Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning efter utvärderingarna.

Dessa visar bland annat att mellan 80 och 90 procent av de som fått bostaden genom programmet bor kvar efter fem år. I Helsingborg, som är en av kommunerna som satsat på Bostad först, visar beräkningar att kostnaden är cirka 120 kronor per dygn och lägenhet.

Även Socialstyrelsen anger i sina nationella riktlinjer för missbruksvården att konceptet har god effekt på såväl boendestabiliteten som missbruk och beroende.

Av landets kommuner har bara 13 stycken ett Bostad först-program. Antalet är växande men en heltäckande implementering i kommunerna försvåras av bostadsmarknadens avreglering. Allmännyttan är helt enkelt för liten på många håll.

Ett annat problem med att driva igenom projektet i kommunerna är att socialbidrag inte ses som försörjning. Då blir det omöjligt för en skuldsatt bostadslös, som oftast saknar inkomst genom arbete, att få ett förstahandskontrakt.

I Östersund finns inget liknande koncept som Bostad först. Här kombineras boendet med insatser i form av vård och behandlingar och de boende slussas efter hand ut i egna boenden.

Läs mer:

Bostad först hjälper hemlösa

Om att få sitt liv tillbaka

Härbärget stängs i Östersund efter hot