Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt juloratorium i kväll

/
  • ”Det här är en utmaning”, säger Marie Tängmark. ”Det är många delade stämmor i oratoriet och allt låter inte harmoniskt när man håller på med instuderingen. Men när allt är klart kommer det att låta jättebra!”
  • En bra bit över hundra personer medverkar i kvällens framförande av ett alldeles nytt juloratorium i Stora kyrkan. Verket är omkring en och en halv timme långt.

Ett nyskrivet juloratorium framförs i kväll i Stora kyrkan i Östersund. Två körer, fem solister/recitatörer och ett 20-tal instrumentalister medverkar.

Annons

Dirigent, solist och initiativtagare till framträdandet är Marie Tängmark, kantor i Östersunds församling.

Oratoriet är komponerat av Leif Johansson. Han är organist i Vallentuna församling utanför Stockholm och var även Maries lärare i arrangering när hon studerade på Ersta Sköndal högskola.

– Leif har komponerat en hel del kyrkomusik men även en opera, berättar Marie.

Texten är skriven av Maria Noreborg, som tidigare var bosatt i Vallentuna men numera bor i Brunflo. Hon har skrivit text till flera av Leif Johanssons kompositioner.

Marie Tängmark beskriver oratoriet som klassisk musik i modern tappning, vacker men inte helt lättsjungen.

– Det är en del partier med kluster och atonala inslag. Sista satsen har en lite annan karaktär och låter mer åt folkmusikhållet.

En hel del kromatik med många halvtonssteg gör att delar av musiken också klingar orientaliskt.

– Egentligen ska det vara ett orientaliskt stränginstrument, en oud, med. Men eftersom vi inte har någon oud-spelare får vi fram ljudet i en synt och det låter också bra, säger Marie.

De körer som medverkar är Sångarbröderna och Östersunds Vokalensemble. Sångsolister och recitatörer är förutom Marie själv hennes make Svante Tängmark, tenor, och dottern Karolina, sopran, samt Göran Wedin och Thomas Hocking, baryton.

Musikerna är ett hopplock av välkända musiker från Östersund med omnejd, bland dem fagottisten Lena Byström. Hon berättar att första delen av juloratoriet skrevs 1992 och har hunnit framföras några gånger. Andra delen blev klar så sent som till uruppförandet i Vallentuna för ett år sedan. I kväll är det andra gången någonsin som oratoriet framförs i sin helhet.

Lena Byström är glad över att få tillfälle att spela nyskriven svensk musik.

– Det gillar jag, säger hon.

Åsa Eriksson Ahnfelt

Mer läsning

Annons