Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt jaktsystem kraschade vid start

Länsstyrelsen införde ett nytt datasystem för försäljning av jaktkort på det statliga renbetesfjället. Tåssåsens system skrotades utan förvarning och det nya datasystemet kraschade vid öppnandet.

Under våren meddelade Länsstyrelsen att det planerades för ett nytt, databaserat system för att få tillgång till jakt på det statliga renbetesfjället. Det ska användas av de tre nordliga fjällänen samt norska Finnmarkseiendommen.

Men det nya systemet höll inte måttet. Under premiärdagen, precis efter tolvslaget den 7 juli, kraschade systemet ihop.

Troligen var det it-leverantörens servrar som inte klarade anstormningen av alla de som ville köpa jaktkort.

Tidigare har ett system för lottning används inom de kvoterade jaktområdena men nu är det först till kvarn som gäller i det nya datasystemet.

Men införandet av det nya systemet är inte okontroversiellt. Tåssåsens sameby har varit område för provverksamhet kring fjälljakten sedan slutet av 1980-talet. Samebyn har i det senaste skedet själv fått sköta kontakt med jaktsällskapen och kunnat begränsa antalet jägare på jaktområdena. Nu upplever man att man blivit överkörda och inte fått delta i utformningen av det nya systemet.

– I dag är det 2014 och länsstyrelsen borde ha haft dialog och samverkan med oss som är berörda parter, säger Olof T Johansson, som företräder Tåssåsens sameby i frågor gällande fjälljakten. Vi blir nu behandlade som vi blev på lappfogdarnas tid.

Olof T Johansson insåg att något konstigt höll på att hända när lottningen inför ripjakten inte öppnade i början av maj som den brukar.

– Det har inte varit någon som helst dialog med länsstyrelsen, säger Olof T Johansson.

– Tidigare har vi haft möjligheten att kommunicera med jägarna, säger Olof T Johansson. De var våra gäster, som vi tog väl hand om och vi visste vilka och var i områdena de befann sig.

På onsdagen meddelade länsstyrelsen att det nya systemet återigen blivit fördröjt, då man inte kan garantera att det kommer fungera som det var tänkt. Företaget som har systemet har inte lyckats lösa de problem som uppstått.

– Vi beklagar att detta har hänt. Nu är det extra viktigt att systemet fungerar när det startar, så därför väljer vi att vänta ytterligare, säger Helena Eriksson, enhetschef på Naturvårdsenheten. När det gäller villkoren kring Tåssåsens jaktområde så har vi haft ett möte med samebyn. Men tills vidare är det de ramvillkor som Rennäringsdelegationen fattat beslut om som gäller. Det ger samma villkor för alla samebyar, säger Helena Eriksson.