Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt hopp om höjd a-kassa

Ryktet går att taket i a-kassan ska höjas. Det är tidningen Fokus som ligger bakom nyheten att en bred överenskommelse har slutits i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Stämmer ryktet är det historiskt. I mer än 20 år har både höger- och vänsterregeringar monterat ner den generella välfärdens stomme: en arbetslöshetsförsäkring som håller människor flytande under kärva tider av arbetslöshet.

Förslaget sägs gå ut på en höjning av a-kassetaket, som i dag ligger på 18 700 kronor före skatt. Där har taket legat sedan 2002. I praktiken betyder det att själva nivån har sjunkit eftersom a-kassetaket inte har justerats i takt med ökade levnadskostnader och löneutvecklingen. Men den nya överenskommelsen som ska presenteras för regeringen senast den 2 mars innehåller enligt uppgift en automatisk höjning av a-kassan, så kallad indexering. Moderaterna har dock varit snabba med att dementera uppgifterna från Fokus och säger till TT att de inte prioriterar någon höjning av taket eller indexering av a-kassan.

I dag får mindre än tio procent av de arbetslösa ut 80 procent av lönen från sitt tidigare jobb och bara en tredjedel av de arbetslösa i Sverige får över huvud taget ut någon a-kassa. Det är skrämmande siffror som placerar oss i nivå med Polen, Bulgarien och Litauen. Knappast värdigt ett land som i årtionden har stoltserat med världens mest utbyggda välfärd.

Frågan om arbetslöshetsförsäkringen har alltid varit ett rött skynke för borgerligheten men även inom socialdemokratin är frågan mycket känslig. Finansminister Magdalena Andersson (S) har varit tydlig med att hon vill se en höjd a-kassa, men bestämt tagit avstånd från indexering.

Har Fokus rätt så finns det möjlighet att täppa igen det hål som i dag gör att arbetslösa tvingas leva på försörjningsstöd. Vi får hoppas att både M och Andersson är med på tåget.