Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt hopp för skolan

Skolan i Bringåsen hotas av nedläggning. Men föräldrarna ger inte upp utan kamp. Med ett eget förslag visar de att skolans brister kan åtgärdas för en bråkdel av den summa som kommunen har räknat fram.

Under tisdagskvällen var Östersunds kommunalråd AnnSofie Andersson (S) på besök i Bringåsen. En grupp föräldrar hade bjudit henne till skolan för att diskutera alternativ till den nedläggning som kommunens tjänstemän har föreslagit.

Enligt kommunens utredning behöver skolan i Bringåsen rustas upp för cirka 30 miljoner kronor om verksamheten ska fortsätta. Ett av problemen med skolans och förskolans lokaler är att Arbetsmiljöverket kräver en rad olika förbättringar.

Men de berörda föräldrarna har synat kommunens kalkyler och kommit fram till en helt annan investeringsnivå. Enligt deras beräkningar skulle Arbetsmiljöverkets krav kunna tillgodoses med en investering på cirka 7 miljoner kronor. Med ytterligare 2 miljoner kronor skulle även gymnastiksalen kunna åtgärdas.

– Vi tycker att vi har tagit fram lösningar på de problem som Arbetsmiljöverket har slagit ner på, säger Eskil Nilsson som har varit med och tagit fram siffrorna.

Han tycker att kommunens utredning brister på ett flertal punkter. Bland framgår inte vilka framtida investeringsbehov som uppstår på Treälvsskolan i Lit när eleverna från Bringåsen flyttas dit.

– Det skulle kännas väldigt konstigt om man först fattar beslut om nedläggning av skolan i Bringåsen och några år senare måste göra stora investeringar i Lit för att elevantalet växer.

AnnSofie Andersson lyssnar till föräldrarnas förslag om alternativa åtgärder. Hon konstaterar att politikerna i barn- och utbildningsnämnden under onsdagen ska diskutera utredningen och fatta ett beslut den 9 oktober.

Hon håller med om att underlaget inför beslutet måste vara väl genomarbetat och bygga på tillförlitliga prognoser. Men hon är tydlig med att politikerna nu måste bestämma sig och att ytterligare utredningar inte får skjuta fram beslutet.

– Varje gång vi tillsätter en sådan här utredning så skapar det en oro. Vi kan inte en gång till avbryta processen för att utreda ännu mer. Det går bara inte.

AnnSofie Andersson är luttrad i sammanhanget. När hon räknar tillbaka har hon varit med om totalt elva skolnedläggningar under sina snart 30 år som kommunpolitiker i Östersund. Och kanske har hon om en månad fattat beslut om ytterligare tre stycken. Den 24 oktober ska politikerna i kommunfullmäktige avgöra om grundskolorna i Bringåsen, Ope och Ångsta ska stängas eller finnas kvar.