Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag försvårar lokalt inflytande över vindkraften

Vindkraftverk ska kunna sättas upp utan bygglov. Det föreslår en utredning som regeringen tillsatt. Flera kommuner i länet anser att förslaget är dumt.

Annons

Regeringen vill snabba på utbyggnaden av vindkraft i landet och har tillsatt en utredning som i syfte att förenkla regelverket kring vindkraften.

Ett av förslagen som utredningen tagit fram är att den som vill bygga ett vindkraftverk ska slippa söka bygglov hos kommunen om de fått ett godkännande enligt miljöbalken.

Men förslaget är inte särskilt populärt ute i länets kommuner.

– Vi tycker inte om det här förslaget. Man fråntar ju kommunen möjligheten att vara med i beslutsprocessen. Man gör våld på kommunen, säger Ann Dahlgren som är stadsarkitekt i Krokoms kommun och fortsätter:

– Om det här blir verklighet så innebär det att vi kommer att förlora mycket av den insyn vi har i dag och att beslutet hamnar hos staten i stället för hos kommunen.

Ann Dahlgren säger att om kommunerna inte är med i beslutsprocessens början så riskerar mycket av den lokala kompetensen att gå förlorad.

Bengt Regin är planingenjör i Strömsunds kommun och håller med om att kommunernas unika kunskap riskerar att gå förlorad.

– Den lokala förankringen försvinner och man riskerar att få fler överklaganden som kan ta mer tid än om ärendet går via den kommunala beslutsprocessen, säger han.

Bengt Regin menar att förslaget snarare riskerar att förlänga tillståndsprocessen för vindkraftsutbyggnad i stället för att förkorta den.

Kommunalrådet i Åre, Eva Hellstrand, c, ställer sig också tveksam till förslaget. Hon menar att regeländringen skulle kunna fungera om det finns en bra översiktsplan för vindkraftsutbyggnad i kommunen, men då måste översiktsplanen vara styrande.

Mer läsning

Annons