Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt forskningscenter invigdes

På onsdagen invigdes ett nytt forskningscenter på Mittuniversitetet i Östersund - Risk and crisis research center.

Centret etablerades i januari och invigdes på onsdagen men forskning i ämnet har skett inom universitets väggar sedan början på 2000-talet.

– Vi står på tre olika ben. Forskning är den största. De andra är utbildning och samverkan, säger Anna Olofsson, docent i sociologi och föreståndare för centret.

Att bilda ett forskningscentrum ger bland annat en tydligare profilering som lättar lockar intresserade. Det har också fördelar när det handlar om medel till forskning berättar hon.

– Ämnet är tvärvetenskapligt. Vi har främst en inriktning mot samhällsvetenskap men man kan forska på det också inom till exempel teknik, naturvetenskap och ekonomi, säger Anna Olofsson.

Ett 20-tal forskare är knutna till centret. De finns på olika institutioner och på Mittuniversitetets samtliga tre campus, i Östersund, Sundsvall och Härnösand.

Några andra exempel på forskningscenter som finns inom universitetet är Etour och Vintersportcentrum.

Ett forskningsprojekt, knutet till centret, som är inne på tredje året och snart är klart är ett samverkansprojekt om möten mellan olika aktörer under räddningsinsatser, till exempel frivilliga organisationer, polis och räddningstjänst. Forskningsprojektet finansieras av Räddningsverket.

I samband med invigningen hålls en tvådagarskonferens, som inleddes på onsdagen, med olika föreläsare. På onsdagen var bland andra Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, där och höll ett föredrag om riskhantering för hållbar utveckling.