Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt fastighetsbolag köpte Erskes – kostade Bräcke nära tre miljoner

På fredagen bytte det tidigare äldrekooperativet Erskes i Fanbyn, norr om Gällö ägare. Då avslutades bankformaliteterna för att ett nybildat fastighetsbolag, med det preliminära namnet Sunwest AB, för sammanlagt två miljoner kronor köper de två Erskesfastigheterna av det lokala bygdekooperativet.

Annons

Affären tvingar Bräcke kommun att infria sitt 4,9 miljoner kronor stora borgensåtagande i fastigheten och med avdrag för köpeskillingen utge 2,9 miljoner kronor till banken.

Det har länge varit aktuellt att kommunen själv skulle ha köpt fastigheten för 1,5 miljoner och behållit anläggningen i väntan på bättre fastighetspriser.

Alternativet för kommunen har varit att någon får köpa byggnaderna för minst två miljoner, så som Sunwest AB nu gjort.

Sunwestbolaget är bildat av tre fanbybor, bröderna Lars och Per-Olof Olsson och Sören Winroth, samt Frösöbon Per-Ola Säterhall.

Säterhall, som är verksam i vindkraftbranschen, ingår som delägare i den uppskattningsvis runt 100 miljoner kronor stora spekulationssatsning på två vindsnurror som Lars Olsson arbetar med på Bodtjärnberget, mellan Pilgrimstad och Gällö.

Mycket talar för att Erskes och vindkraftverken vad det lider kan komma att hamna i ett gemensamt bolag.

Erskesfastighetens huvudbyggnad innehåller åtta bostadslägenheter av vilka sex för närvarande är uthyrda och där ytterligare två hyresgäster väntar i höst.

Erskes startades för 15 år sedan i en tid när de kooperativa idéerna svallade och kommunerna borgade för diverse bygdeprojekt.

Bräcke kommun borgade i den kooperativa eran för boendekooperativ i Fanbyn, Albacken och Hunge.

I Albacken har kommunen nu tvingats till köp av fastigheten genom att infria sitt 6,5 miljoner stora borgensåtagande, i Fanbyn kostar Erskes 2,9 miljoner och för Hunge Bostuga hyses planer på ett infriande av delar av det i dag närmare åtta miljoner kronor stora åtagandet.

Detta för att Bostugan på sikt såkall klara sig för egen maskin.

I slutet av 90-talet kompletterades Erskes äldreboende med en förskola i en separat villa.

Det sågs från kreativt myndighetshåll som särskilt intressant att driva förskola och äldreboende inom samma enhet och mediauppmärksamheten för verksamheten i Fanbyn blev påtaglig.

Nu har kommunen lagt ner förskolan och flyttat barnen till Fjällsta skola.

Fram tills nyligen har engagemanget varit stort kring etableringen av en friförskola i Erskes, ett projekt som är uppskjutet fram till tidigast nästa år.

Erskes har fått sitt namn efter framlidne lantbrukaren och travhästägaren Erik Eurenius.