Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt blufföretag lurar jämtländska småföretagare

Har ni fått ett brev från Företagsportal Sverige den senaste tiden så bör ni ta er i akt. Företaget ligger nu på andra plats på varningslistan över blufföretag i landet. Staffan Lagerström i Alsen fick nyligen ett brev där han uppmanades att betala nära 30.000 kronor till företaget för ingenting.

Lagom till sommaren så dyker det upp bluffakturor och diverse skumma erbjudanden hos de svenska småföretagarna. Alla fakturor går ut på samma sak, att lura företagen på så mycket pengar som möjligt.

– Summan på bluffakturorna kan vara så mycket som 30 miljarder per år, säger Dick Malmlund, som är säkerhetschef på Svensk handel. Nu är det inte alla som betalar, men någon miljard varje år lyckas bedragarna lura åt sig.

En anledning till att fakturorna ökar till sommaren är att det anställs vikarier på många företag, vikarier som har svårt att skilja på äkta och falska fakturor.

Senaste veckan har ett blufföretag som kallar sig Företagsportal Sverige skickat brev till olika småföretag i landet. Ett av de breven har Staffan lagerström från Alsen fått.

– Mitt företag, Textfantomen, fick brevet från Företagsportalen för några dagar sedan. Det är enormt kryptiskt skrivet och trots att jag läst igenom texten ett antal gånger så fattar jag inte mycket. Men i stora drag går texten ut på att mitt företag måste registrera ett moms-id-nummer. Enligt brevet måste man ha ett sådant nummer när man har kontakt med andra företag och myndigheter. I slutet av brevet står också att jag ska betala 3x 975 Euro, alltså nästan 30.000 kronor för att få id -numret registrerat och man hänvisar bland annat till ändringar i EU:s företagspaket!

Staffan Lagerström är mycket upprörd att det inte görs mer för att stoppa den här typen av bedrägerier.

– Det är ett bondfångeri utan motstycke. Tänk på de som går på bluffen och betalar ut 30.000 kronor. Det är stora pengar för de flesta småföretagare.

Företagsportal Sverige ligger nu på andra plats på varningslistan, där det nu finns 288 oseriösa bolag, som bland annat sysslar med bluffakturor.

– Vi har fått in 60 anmälningar mot Företagsportalen, säger Malmlund. Breven från sådana här företag är medvetet svårlästa. Syftet är att man inte ska förstå dem utan att man bara betalar utan att reflektera.

Han uppmanar också Staffan Lagerström att skicka in bluffakturan till Svensk handel.

– Det är för att vi ska kunna kolla upp hur många brev som Företagsportalen har skickat ut och var i landet de har hamnat.

När Länstidningen bad nummerbyrån att söka upp vilket telefonnummer Företagsportal Sverige har, så fick vi till svara ett det är ett blufföretag som andra kunder har varnat nummerbyrån för. Något telefonnummer finns inte registrerat.