Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt arbetssätt ger harmoni på äldreboende

På äldreboendet Gellinergården prioriterar personalen gemenskap, välbefinnande och tillhörighet framför tvätt och städning.

– Det har blivit mycket lugnare och vi har fått tid över till annat, säger Anki Norberg, undersköterska.

Under två år har personalen på äldreboendet Gellinergården i Gällö arbetat med ett projekt för att ändra sitt arbetssätt i grunden. Det är inte längre tvätt och städning som tar tid och fokus utan personalen utgår från de äldres behov och önskningar.

– Idag prioriterar vi samtalet, om du bara går förbi utan att bekräfta den äldre kan deras tillit och livskänsla skadas och det är inga konstigheter utan det är bara att gå till sig själv, säger Lena Vestlin, enhetschef på Gellinergården.

I och med den nya socialtjänstlagen som kom i januari 2011 ska alla äldre som har insatser från samhället ges ett värdigt liv med rätten att bestämma själv, känna välbefinnande och ha en meningsfull vardag.

– Vårt projekt utgår från detta och vi har arbetat mycket med etikfrågor som förhållningssätt, bemötande och delaktighet, säger Lena Vestlin.

– Förut skulle alla sitta uppe samtidigt och äta frukost nu äter man när man har lust och till middagen dukar vi fint, maten står framme på bordet i karotter istället för att vi slevar upp från kantiner som förr, säger Anki Norberg.

Förutom vinster som färre mediciner, bättre nattsömn, lugnare miljö och gladare och mer aktiva boende så mår också personalen mycket bättre. Och att ta tillvara på personalens intressen och kompetens har varit självklart. Musik, utomhusmiljö med höns och café, minnesupplevelser av olika slag har blivit vardag på Gellinergården.

– Det är alltid musik här, om vi har spelat och sjungit på förmiddagen så kan den känslan av lugn och harmoni sitta i hela dagen och ger en känsla av sammanhang och tillhörighet, säger Lena Leek Sefastsson, undersköterska.

Under projektets två år har personalen tillsammans med Andrew Herbert från ABF dokumenterat förändringsarbetet på film. På fredag eftermiddag får alla som vill komma och se det färdiga resultatet.

– Arbete på äldreboende har lite dålig klang och det vill jag ändra på och visa vilken kvalificerad vård och omvårdnad vi ger, säger Lena Vestlin.