Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytändning för länets gymnaster

För ett år sedan hade Östersundsgymnasterna 350 medlemmar.

Efter att den nya gymnastikhallen i arenan öppnat har man ökat till över 650.

– Klart hallen har betydelse, säger My Andersson, ledarprofil inom Östersundsgymnasterna.

I december blev den nya arenan klar. Med hallar och planer för bandy, ishockey och gymnastik.

När LT hälsar på i den nya gymnastikhallen en vanlig måndagskväll i januari är det full aktivitet. Östersundsgymnasterna kör träning med fyra-fem olika grupper runt om i salen samtidigt.

En grupp tränar barr. En annan tränar volter på hallens airtrack. Några andra hoppar trampolin. Det är fullt ös hela tiden.

– Vi håller fortfarande på att lära oss och utveckla hur man kan träna i en sådan här stor hall. Med flera grupper samtidigt. En stor skillnad från förut är ju att de olika grupperna kommer närmare varandra. Det finns inga väggar emellan längre, säger My Andersson, ledare inom Östersundsgymnasterna.

Hon har varit med under hela resan mot den nya arenan. En resa där arenans existensberättigande och nuvarande placering kraftigt har ifrågasatts. Både av kommentatorer på LT:s och ÖP:s kommentarsfält och av delar av den politiska oppositionen.

Vad säger du till de som ifrågasätter nyttan av den här hallen och arenan?

– Då säger jag att det är en plats där våra barn och ungdomar och även vuxna kan aktivera sig. Det är en vinst för alla. Vi har märkt av ett sånt intresse även från vuxna att vi startat en vuxengrupp, säger My Andersson.

Antalet medlemmar i Östersundsgymnasterna har ökat kraftigt. Från 350 för ett år sedan till över 650 medlemmar i januari 2014. En siffra som för upp föreningen bland de största i Östersunds kommun (SK Ägir är störst med drygt 2 700 medlemmar).

– Vi har till och med folk som står på kö. Och vi vill ju få med dem också så vi behöver ledare, säger My Andersson.

Med nya arenan har också parkour fått en egen sektion i föreningen.

– Det är många killar och även tjejer som kommit med genom parkour, säger My Andersson.

Tidigare har de aktiva och deras föräldrar fått ägna runt en halvtimme varje träning för att plocka fram redskapen.

– Det bästa med den nya hallen är att vi kan träna mycket mer i stället för att plocka fram, säger Linn Larsson, artistisk gymnast som var med tiden innan flytten till arenan.

Nu satsar hon och träningskompisen Lisen Boije hårt mot premiärtävlingen i den nya hallen – den årliga "Vinterkristallen" som arrangeras i februari.

– Jag vill sätta en vipp- och hjulomsvängning i barr, säger Lisen Boije.