Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystart för Amundsen Race i Strömsund

Det drar ihop sig till Amundsen Race och intresset är stort för tävlingen som genomförs i Strömsund kommun för andra året.

– Starlistan fylldes på fyra dagar och första anmälningsdagen hade vi 15 hundspann anmälda, säger Helle Sörensen, tävlingsledare.

God hjälp för att dra tävlingen i nya spår, sedan den flyttades från Östersund, har arrangörerna av skoterklubbar i Strömsund.

– Utan skoterleder blir det inga spår och även vissa skogsbilvägar används i tävlingen. Vi har begränsat antalet tävlande till 45 spann med hänsyn till utrymmet vid kontrollstationerna.

Hundarna ska avverka 300 kilometer spår under två dagar. När tävlingen gick i Östersund var sträckan längre men lockade inte tillräckligt många för att ekonomin skulle gå ihop.

– Nu blir kostnaden mindre för deltagarna, startavgiften är lägre, och i Strömsund är logistiken kring tävlingen mer samlad än den var tidigare, konstaterar Helle Sörensen.

Erfarenheterna av flytten är hittills goda.

– När vi tog de första kontakterna med Strömsunds kommun lät det väldigt positivt. Att de har bra förutsättningar för den som vill åka dit och köra hundspann är något tävlingen har visat.

– På sikt finns det möjligheter att utveckla annat inom vinterkonceptet i Strömsund.

Helle Sörensen, som själv flyttat till länet från Danmark, tycker att förutsättningarna för hundsport blivit allt bättre med åren. Delvis hänger det ihop med att besökare vill ha andra upplevelser av turismen än förr och där har hundpannsturer blivit efterfrågade.

Här finns också en möjlighet till extrainkomst för den som tävlar. Det kan behövas eftersom det kostar att träna och köra upp till tolv hundar i ett spann. Inför tävlingen har många tränat 2-3 000 kilometer med sina hundar.

– Själva är vi två heltidsarbetande med barn och elva hundar. Det tar mycket tid och blir en livsstil. Så är det för de flesta som håller på med det här. Få kan leva på det, säger Helle.

Norrmannen Lars Monsen, som filmat äventyrliga resor med hundar för teve, deltar i tolvspannsklassen.

Många ställer upp i åttaspannsklassen, den kördes inte tidigare. En annan aspekt som enligt Helle bidragit till att göra tävlingen attraktivare är mindre krävande högfjällskörning.

– Vi vill gärna att den som tävlar för första gången ska kunna ställa upp som ny i sporten och känna sig trygg och säker runt loppet.

– Nytt för i år är att man också följa hundspannen i spåren via GPS på tävlingens hemsida. Vi vet att det brukar vara populärt och det är ett sätt att göra Amundsen Race mer tillgängligt för de som är hemma, säger Helle Sörensen.