Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyskriven glesbygdsdramatik i Radio Krokom

/
  • Dåtid och nutid blandas när Ann-Carine Liljegren, K-G Gustafssson och Bengt Engström ackorderar och filosoferar.
  • Ann-Carine Liljegren har skrivit manus:

Tvo gammstreka å ej gammstårs. Förankrade i dåtiden, levande i nuet.

Föreningen Barke och Radio Krokom ger "N Jäns, a Dordi å n Mattis".

Annons

På torsdag börjar Radio Krokom sända en nyproducerad radioteater i tio avsnitt. I rollerna som glesingarna Dordi, Jäns och Mattis hörs Ann-Carine Liljegren, Nordannälden, K-G Gustafsson, Alsen, och Bengt Engström, Östersund.

Alla tre har gått i Berta Magnussons skola och är medlemmar i kulturföreningen Barke.

– Från början var det Berta som skapade karaktärerna Jäns och Dordi. Jag har spunnit vidare på dem och skrivit manuset till radioteatern, berättar Ann-Carine Liljegren.

Jäns och Dordi bor i samma by. Han är bonde på egen gård, hon bor i kommunens hyreshus. Han är pessimist och försiktig, hon mer utåtriktad. Hon när en tyst dröm om att få flytta in hos honom, han är inte ointresserad men det är svårt att komma till skott...

In i handlingen träder Mattis, som varit borta från byn i många år men återvänt. Hans besök blir uppfriskande avbrott i vardagen.

– Och genom att skriva in Mattis i teatern fick jag med Bengt, som är sångare och gitarrist och kunde hjälpa oss att få lite styrsel på sångerna, säger Ann-Carine.

Hon har gjort nya texter till en rad gamla örhängen. "Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad" har fått bli radioteaterns signatur med en text som börjar "Hen bor man huskut trivsamt". "Goodnight sweetheart" har blivit "En kaffetår" och "Lambeth Walk" heter nu "Egen gård".

– Det är inte alla som kan skriva sångtexter, men Ann-Carine har gjort det fantastiskt bra. Alla orden ligger så fint i munnen, säger Bengt och K-G unisont.

Man förstår att det här gänget trivs ilag och har haft kul när de spelat in de tio avsnitten hos Kjell-Erik Jonasson i Radio Krokoms studio. Resultatet blir en trivsam och tänkvärd teaterserie som säkert skulle gå hem hos många fler än dem som bor inom Radio Krokoms räckvidd.

– Byn som det utspelar sig i kunde vara vilken by som helst i Jämtland. Och våran jamska är nog en sorts centraljamska som de flesta kan förstå, säger Ann-Carine.

Kjell-Erik Jonasson lovar att han kommer att lägga ut alla avsnitt på Radio Krokoms hemsida efter att de sänts.

– Då kan man gå in och lyssna oavsett var i världen man är bosatt.

Om gensvaret blir bra kan Ann-Carine sig att skriva till fler avsnitt i serien. Hon är inte heller främmande för att flytta Jens, Dordi och Mattis från radion till teaterscenen.

– Den skulle passa att framföra på många olika ställen. I bygdegårdar, föreningshus och på äldreboenden inte minst.

Mer läsning

Annons