Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nysatsning ska locka pendlare välja tåget

Trafikverket satsar för att öka pendlingen med tåg och ge lokala företagare i glesbygden möjlighet att lättare rekrytera och på så sätt överleva.

Sedan september 2011 har Trafikverket jobbat med att förbättra förutsättningarna för arbetspendlare. För att få fler att lämna bilen på en tågstation för att sedan ta tåget till jobbet har Trafikverket byggt om många stationer och plattformar. I Stöde, Gällö, Pilgrimstad, Mörsil och Järpen har det byggts parkeringsplatser och cykelställ med tak har satts upp i anslutning till plattformarna.

Det kommer även finnas tillgång till motorvärmare samt möjlighet att ladda sin elbil.

– Motorvärmare och laddningsstationer till elbilar kommer vara avgiftsfria i fem år, säger Anneli Malmberg, biträdande projektledare.

Brunflo har fått en ny plattform som gör det lättare att stiga på och av tågen med permobiler eller rullatorer.

Efter vägarna kan man även se skillnad då järnvägsövergångar har gjorts säkrare till exempel obevakade övergångarna har fått bommar.

– Man har försökt bygga bort farliga järnvägsövergångar, säger Bengt Blomberg, projektledare.

Hela signalsystemet har fått en översyn eftersom de gamla lokdragna tågen tog längre tid på sig att accelerera och bromsa. Det betyder att de nya tågen kommer ha möjligheten att utnyttja sin kapacitet som snabba tåg.

– Det ska vara öppet, tillgängligt och tryggt för resenärerna att vara på stationen, säger Bengt Blomberg.

Landstingen vill att kollektivtrafiken ska användas mer. Den här satsningen kostar 60 miljoner kronor som kommer från Trafikverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

– Trafikverkets uppgift är att se till att förutsättningarna finns sen gäller det att det tas till vara på möjligheterna, säger Bengt Blomberg.

I Östersund kommer det inte att synas så stor skillnad.

– Eftersom Östersund är cykelmetropol kommer det finnas tillgång till nya cykelställ och en cykelpump vid järnvägsstationen. En liknande den som i dag finns på Stortorget, säger Bengt Blomberg.

En satsning på infrastruktur hjälper företagare i glesbygden.

– All satsning på infrastrukturen livnär företagen. De personer som i dag nyttjar tåg som färdmedel kommer att få lättare att åka. En utbyggnad av kollektivtrafiken är något vi gärna ser. Den här satsningen är även bra ur miljösynpunkt, säger Anette Tandberg, regionchef företagarna Jämtland-Härjedalen.