Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyqvist berättar om sin barndom

/
  • Från scenen till skrivbordet. Michael Nyqvist är bokaktuell med självbiografiska ”När barnet lagt sig”.Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

September var Michael Nyqvists månad. Först som yrkesman i filmen ”Flickan som lekte med elden”, nu som djupt privat och sårbar i självbiografiska boken ”När barnet lagt sig”.

Annons

På Bokmässan i Göteborg var en av de mest omsusade deltagarna inte författare utan skådespelare. ”När barnet lagt sig” är Michael Nyqvists berättelse om hur hans föräldrar bar på en stor hemlighet om hans liv. En hemlighet som de avslöjade på ett mycket okänsligt sätt när han var i en mycket känslig ålder.

De berättade det liksom i förbigående: ”Förresten, du är adopterad, vi är inte dina riktiga föräldrar men vi kommer förstås alltid att vara dina riktiga föräldrar, så, nu är allt som vanligt igen”.

Nyqvists nyutkomna bok handlar om hur det aldrig blev som vanligt igen.

Det var i sitt ”Sommar”-program 2007 som Michael Nyqvist, 48, för första gången berättade om Hemligheten och sitt sökande efter de biologiska föräldrarna. I ”När barnet lagt sig” bygger han ut berättelsen, kompletterar den med andra händelser, episoder, möten som format skådespelaren och människan Michael Nyqvist.

– Det var aldrig aktuellt att använda spökskrivare. Jag är själv intresserad av hur jag skriver, på samma sätt som jag är intresserad av hur jag säger en replik, säger Nyqvist.

– Det svåraste var inte att skriva boken utan allt jag inte skrev. Jag har skurit bort kanske femhundra sidor. Min teknik var att skriva tre sidor per dag och sedan använda några rader. Nästa dag skrev jag tre sidor igen.

Boken är full av skarpa iakttagelser om mänskligt beteende. Han tror att just förmågan att iaktta är något som har hjälpt honom både på scenen och vid skrivbordet.

– När du får en roll är den skriven och du får fylla den mellan raderna med ditt eget språk. Boken är vad som står mellan raderna i mitt liv. Det är ingen större skillnad mellan att skriva och att spela.

Många skådespelare är noga med att inte lämna ut sitt privatliv av rädsla för att det ska ställa sig i vägen för deras rolltolkningar – ”där står hon som nyss talade ut om sin skilsmässa”.

– Jag tycker att min integritet snarare blivit starkare av det här. Nu har jag berättat, nu kan ingen annan fabulera om hur det var, säger Michael Nyqvist.

– Och Erland Josephson skriver också böcker, men det tänker man aldrig på när han kommer in på scenen. Man blir bara glad.

Mer läsning

Annons