Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nymålad för tio miljoner – men bara på undersidan

Efter fyra månaders arbete, ett jobb som har luggat statskassan på drygt tio miljoner kronor, skiner bron över Hammarforsen i Hammarstrand i prakt- fullt safirblått. Undertill, vill säga.

Inte särskilt många trafikanter torde således ha någon större glädje av färgprakten.

För att få ta del av prakten måste man ställa sig på behörigt avstånd med kikare betrakta bron från sidan.

Där under vägbanan har under sommaren en skara herrar från Nordteam måleri och rostskydds AB, Sundsvall, ägnat sig åt att blästra, rostskydda och måla brons stålkonstruktionsdetaljer, något som veterligen inte blivit gjort på det här sättet sedan bron byggdes i mitten av 1950-talet.

– Det jag har kunnat se under vårt arbete har bron aldrig fått en så här omfattande underhållsbehandling, säger Nordteams Kent Olsson.

– Men bron är i mycket gott skick.

Hammarforsbron, 207 meter lång, som ligger alldeles intill Hammarforsens kraftstation i Hammarstrand, bärs upp av fyra 170 centimeter höga stålbalkar.

Balkarna var tidigare mönjade men har nu grundmålats med zinkfärg täckt med en glimmerfärg och ytterst ett lager polyuretanfärg.

Blästringen har utförts med så kallat koppargritt, mix av sand och koppar som ger mycket vassa sandkorn.

En blästring av den här kalibern konsumerar stora mängder blästersand.

135 ton sand har konsumerats för det 4 500 kvadratmeter stora jobbet, sand som i enlighet med hårda miljökrav samlats upp på ett stort golv som byggts under hela bron.

Där har sugbilar med jämna mellanrum varit och hämtat sanden och kört den till destruktion och återvinning vid Rönnskärsverken.

Ett arbete som detta kräver omfattande förberedelser. Enbart byggställningen har under arbetstidens gång kostat tre miljoner kronor i hyra och arbetsplatsen har vid behov värmts upp med hjälp av dieselaggregat och två gasolvärmare.

Det är trafikverksbolaget Vectura som gör bedömningen när den här sortens renoveringsarbeten ska genomföras.