Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyliberalismen blev dyr för Island

På Island utkrävs nu ansvar för den banksvindel som utarmat landet.

Statsminister Johanna Sigurdardottir (S) sammanfattar processen bra. ”De privata bankerna misslyckades, övervakningen misslyckades, politikerna misslyckades, media misslyckades och inte minst ideologin om den oreglerade marknaden misslyckades kapitalt”.

Ilskan är stor mot de ansvariga finansmännen. Ansvaret når nu också de politiker som trodde på nyliberala drömmar och som därför undvek att ingripa när allt började gå överstyr. Sju höga ämbetsmän och politiker pekas ut som ansvariga för att inte ha ingripit mot utlåningsexplosionen när bankernas storlek 20-faldigades på sju år. Också den tidigare statsministern och dennes företrädare riksbankschefen ställs inför parlamentet i något som kallas en landsrätt. De nio färskaste – och därmed obefläckade – alltingsledamöterna får avgöra om de ska dömas till upp till två års fängelse.