Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nylén hoppas på ett fängelse

Lars Nylén, kriminalvårdens generaldirektör, hoppas fortfarande att det ska byggas en anstalt. Men han hade inga positiva besked under sitt besök i Östersund.

Kriminalvårdsmyndigheten har det kärvt, pengarna i budgeten räcker inte till driften av alla nya kriminalvårdsplatser och absolut inte till några nybyggen. Verksmoanstaltens vara eller icke vara lever just nu bara på hoppet.

– Jag hoppas det blir av. Vi har hyresavtal, tomt, ritningar, en chef och har påbörjat rekryteringen, säger Lars Nylén, vid en presskonferens i Östersund på tisdagen.

Men att vänta och att hoppas är det enda beskedet han kan ge just nu.

Sedan tidigare är det uttalat att häkte och fängelse går hand i hand. 31 oktober ska en utredning om häktessituationen i landet redovisas. Så innan det är klart och genomgånget, så är inga nya beslut att vänta. Lars Nylén berättar också att det är beslutat att det provisoriska häktet i Östersund ska finnas kvar åtminstone fram till våren, eller rättare sagt sista mars.

Men avgående kommunalråd Jens Nilsson (S) och kommunalråd Annsofie Andersson (S) tror att fängelsets öde avgörs i och med valet.

– Blir det en ny regering i höstens val blir det ett fängelse i Östersund. Det lovade Tomas Bodström när han var här sist. Jag har kollat och det löftet gäller fortfarande, säger Annsofie Andersson.