Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nylén hoppas på ett fängelse

Lars Nylén, kriminalvårdens generaldirektör, hoppas fortfarande att det ska byggas en anstalt. Men han hade inga positiva besked under sitt besök i Östersund.

Annons

Kriminalvårdsmyndigheten har det kärvt, pengarna i budgeten räcker inte till driften av alla nya kriminalvårdsplatser och absolut inte till några nybyggen. Verksmoanstaltens vara eller icke vara lever just nu bara på hoppet.

– Jag hoppas det blir av. Vi har hyresavtal, tomt, ritningar, en chef och har påbörjat rekryteringen, säger Lars Nylén, vid en presskonferens i Östersund på tisdagen.

Men att vänta och att hoppas är det enda beskedet han kan ge just nu.

Sedan tidigare är det uttalat att häkte och fängelse går hand i hand. 31 oktober ska en utredning om häktessituationen i landet redovisas. Så innan det är klart och genomgånget, så är inga nya beslut att vänta. Lars Nylén berättar också att det är beslutat att det provisoriska häktet i Östersund ska finnas kvar åtminstone fram till våren, eller rättare sagt sista mars.

Men avgående kommunalråd Jens Nilsson (S) och kommunalråd Annsofie Andersson (S) tror att fängelsets öde avgörs i och med valet.

– Blir det en ny regering i höstens val blir det ett fängelse i Östersund. Det lovade Tomas Bodström när han var här sist. Jag har kollat och det löftet gäller fortfarande, säger Annsofie Andersson.