Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykterhetsrörelsen starkaste fäste fanns i Jämtland

Vid en föreläsning på Jamtli var temat nykterhetsrörelsen. Föreningsarkivet vid Landsarkivet i Östersund var värd med Karin Tegenborg Falkdalen som föreläsare. Hon visade att nykterhetsrörelsen i landet hade sitt starkaste fäste i Jämtland ”Godtemplarlandet”.

Annons

I detta land kanske det var Alsens socken med grannbyar som hade den starkaste förankringen. Denna kommentar från skribenten efter att ha analyserat detta område och dess nykterhetsrörelse. Loger i Röde/Valne, Alsens kyrkby, Västbygden, två loger i Trångsviken, Ytterån, Mattmar, Mörsil, Tossberg, Nälden, Ede Offerdal och Kaxås. Dessutom en gemensam anläggning i Sällsjö. Ett nyktert hotell för konferenser och fritid.

Karin inledde med att huvudsyftet med rörelsen var att minska superiet. Samtidigt blev man en föregångare för demokratisk utveckling. Öppet medlemskap för både män och kvinnor och allmän rösträtt långt före det blev allmänt i samhället.

Verksamhetens uppbyggnad och ritualer tränade medlemmarna i mötesteknik och argumentation, vilket förberedde för kommande samhällsengagemang då demokratin infördes i landet. I logen hade man i ett exempel 17 förtroendeposter och fem olika kommittéer. Omröstningar var ett viktigt demokratiskt instrument då alla kunde rösta på lika villkor. Till sin hjälp i röstningen hade man en balloteringsurna med svarta och vita kulor.

Godtemplarorden, IOGT, kom till Sverige 1879 från USA. Det var också den som var den dominerande i vårt län. Hos oss blev den också den största folkrörelsen. En rörelse som byggde egna ordenshus, föreningshus för egen och andras verksamhet. Alltså verkliga kulturhus för alla. Dessutom fanns det ordenshustätaste området i landet i Jämtlands län. Världens största kulturhus, Gamla Teatern, invigdes i Östersund år 1884 med 3 000 deltagare.

Namnet på logerna hade anknytning till kampvilja, hembygden eller till fornnordiska namn. Hembygden och det fornnordiska fanns också med i logernas standar. Ett antal av dessa finns i Föreningsarkivet.

Utifrån logeprotokoll kunde Karin summera en del aktiviteter som logerna engagerade sig i. Det var folkbildare, medborgarskola, basarer, revyer, vers, sång, föreläsningar i olika ämnen, tidningen Vägvisaren, studiecirklar, utbilda medlemmar, bibliotek, välgörenhetstillställningar, demonstration i Östersund för nykterhet, bio, dans och idrott.

Karin visade också att IOGT haft samarbete med övriga nykterhetsrörelser som Vita bandet och Blå bandet. Aktivast var rörelserna på 1910- och 1920-talen. Främst inför förbudsomröstningen år 1922. I länet sa 70 procent av befolkningen ja till rusdryckesförbud. Ett utslag av ett aktivt Godtemplarland.

Nu har loger gått samman och verksamheten minskat. Karin avslutade med frågan, hur blir det framöver med behov av nykterhetsrörelse då spritkonsumtionen nu är lika stor som för etthundra år sedan?

Sören Jonsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons