Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyheterna i Åres skidsystem

Flera nyheter stundar i backarna.

Tre nya liftar är på väg att invigas av handelsminister Eva Björling: Fjällgårdenexpressen och Sadelexpressen den 21 december och Tegeliften veckan därpå, den 27 december. Tillsammans ökar de liftkapaciteten i Åre/Duveds skidsystem med 5000 personer i timmen.
Tegefjäll:
En ny fyrstolslift ersätter gamla bygelliften Tegefjällsliften. Dessutom har nedfarter breddats, skogen glesats ut och fem hektar ny skidåkningsyta har tillkommit.
Åre/Årebjörnen
Två toppmoderna sexstolsliftar underlättar möjligheten för skidåkare att förflytta sig mellan Åre och Björnen:
Fjällgårdenexpressen. En helt ny sexstolslift utgår från Fjällgårdsplatån till Sadeln, mellan Åre och Björnen.
Sadelexpressen. På Björnensidan utgår en ny sexstolslift från Högåsliften till toppen av gamla Sadelliften, som tagits bort. Denna lift har värmeslingor i stolarna och plastkupor till skydd mot vinden.
Även skidnedfarterna förbättras. Utrymmet blir större genom breddning av befintliga nedfarter, glesning av skog samt helt nya nedfarter. Totalt innebär detta 13 hektar helt ny skidåkningsyta, åtta hektar i Fjällgården/Sadeln och fem i Tegefjäll.
Hela investeringen uppgår till omkring 130 miljoner kronor och har möjliggjorts genom att Skistar i alla tre fall gått in som delägare tillsammans med stugägare, entreprenörer och andra intressenter i bolag, som därigenom kunnat ansöka och få statliga medel.
Andra nyheter:
• Valles värld. En nöjespark för barn i snö kommer till Åre.
• Backrestaurangen Kastrullen i Årebjörnen blir dubbelt så stor med 200 platser istället för 100.
När kommer man då att kunna åka i de nya backarna? Vi frågade Skistars drift- och säkerhetschef Anders Aspholm, som efter slutsamråd med Åre kommuns byggnadsnämnd och provåkning i de två Åreliftarna är väldigt glatt överraskad.
– Det beror på vädret. Liftarna kommer att vara klara till den 20 december, men sedan är det det här vanliga med väder och vind. Men allt tyder ändå på att vi kommer att komma igång till den 20