Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyförlöst kvinna förlamad – vården anmäld

En frisk 23-årig kvinna förlöstes med akut kejsarsnitt på Östersunds sjukhus. Fem veckor senare kom hon till akuten med svåra buksmärtor.

Efter flera operationer och ilfärd till Umeå universitetssjukhus, kom hon hem förlamad i nedre kroppshalvan.

Händelseförloppet är utrett av sjukhuset och de har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att få en bedömning.

Det var i april förra året som den nyblivna mamman kom in till akutmottagningen på Östersunds sjukhus efter två dagar med svåra buksmärtor.

Blodprover och undersökningar visade att kvinnan hade gallstensutlöst pankreatit, en inflammation i bukspottkörteln. Kvinnan vårdades därefter på IVA, intensivvårdsavdelningen.

Hon fick kontinuerligt ryggbedövning för att lindra smärtan. Efter att tillståndet förbättrats något flyttades hon till en vårdavdelning.

Efter några veckor gjordes en datortomografi som visade på en misstänkt abscess, en slags böld, i bukväggen. Kvinnan genomgick då en bukoperation och vårdades därefter på IVA ytterligare några dagar. Åter till vårdavdelningen där det gjordes en uppföljande kontroll av buken. Då upptäcktes blodproppar i lungan, trots att förebyggande blodförtunning hade getts.

Hon behandlades med antibiotika och piggnade efter en tid på sig så hon ville ha permission och åka hem. Men efter bara några timmar kom hon tillbaka till sjukhuset med svåra smärtor i ryggen och hon kände av domningar och svaghet i benen.

Neurolog och narkosläkare tillkallades och det blev en akut magnetkameraundersökning av ryggrad och ryggmärg. Då upptäcktes att kvinnan hade en blödning i ryggraden som komprimerade ryggmärgen.

Nu blev det ilfart med ambulansflyg till Umeå universitetssjukhus för akut operation och tryckavlastning av ryggmärgen. Men det blev ingen förbättring av den neurologiska funktionen. Kvinnan är förlamad i underkroppen.

Sjukhuset har gjort en utredning som visar att behandlingen har skötts enligt praxis och gällande rutin. De säger även att symtomen på ryggmärgspåverkan uppkommit i sent skede och har varit svårtolkat varför "allvarlighetsgraden kan ha underskattats. Det kan inte uteslutas att en snabbare handläggning kunde ha minskat den neurologiska skadan".