Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfödd myskoxe väcker hopp

/

Hon har ännu inget namn. Men på Skånes Djurpark är man säker på att den lilla myskoxkalv som såg dagens ljus den 6 juni kommer att betyda mycket för den utrotningshotade arten.

Annons

– I framtiden kommer hon att ingå i ett avelsprogram och tanken är att hon ska få egna kalvar, säger Johan Lindström, djurförman på Skånes djurpark.
Men det ligger i framtiden. Än så länge kan kalven springa omkring fritt i hägnet, tillsammans med mamma, pappa och ytterligare en myskoxe.
Till en början hade de andra myskoxarna svårt att acceptera nytillskottet, hanen attackerade kalven.
– I det fria är de flockdjur, där skyddar de kalven genom att ställa sig i en ring. Här i hägnet har de inga naturliga fiender, de blev överrumplade av kalven och undrade vad det var för något, säger Johan Lindström.
Det är dessutom vanligt att kalvarna dör under de första veckorna. En förklaring är att personalen inte kan gå in och hjälpa till vid förlossningen, eftersom myskoxen är mycket farlig och kan attackera personalen.
Senast 1994 föddes det en myskoxe i djurparken, och Johan Lindström berättar att det är många besökare som stannar extra länge hos myskoxarna.
– De tycker att det är roligt och många filmar kalven, säger han.

Mer läsning

Annons