Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyfikenhet vanligaste orsaken till att starta företag

Att tjäna pengar är alltid roligt om man är företagare, men få av småföretagarna uppger att det skulle vara en viktig orsak till att man startat företaget.

Inte ens 10 procent av småföretagarna i landet som svarat på enkäten uppger ekonomi som en viktig orsak till starten. Nyföretagarna i länet sticker däremot ut, här uppger 20 procent att en viktig orsak är att tjäna pengar.

Det visar en undersökning från Fria företagare och Visma.

Inte en enda småföretagare i länet uppger att de startat företaget på grund av att de blivit uppsagda från en tidigare arbetsgivare.

Den vanligaste anledningen till att nya företag startas är att man helt enkelt vill prova på hur det är att driva ett företag.

En femtedel av företagarna uppger också att orsaken var att de ville ta chansen att arbeta med något de är intresserade av och tycker är roligt.

– Grunden för framgångsrika företag är ofta att man har en bra idé och sedan kombinerar det med påhittighet, driv och mod. Ibland får man helt enkelt prova sig fram för att se om det fungerar, säger Mats Assarsson, ordförande för Fria Företagare.

De som i störst utsträckning har angett ekonomi som skäl till företagsstaren verkar inom fastighetsbranschen. Minst intresse för att tjäna pengar har de som startar företag inom skola och utbildning, där är det ingen som svarat att orsaken skulle vara att tjäna pengar.

I Sverige finns drygt en miljon registrerade företag. Av dem är 98 procent småföretag med färre än 20 anställda.