Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nye Kabanov gladde när Skellefteå vann

Strömsund har återigen bjudits på högklassig ishockey. Högt tempo och många målchanser präglade måndagskvällens försäsongsmatch i Dunderhallen.
– Riktigt kul att så många kom. Det är ju fortfarande tidigt på hösten, säger Kirill Kabanov, Skellefteås ryske nyförvärv, efter 4-2-segern mot Modo

Skellefteås nye forward har precis kommit tillbaka från skada, men visade ändå upp fina kvalitéer för publiken i Strömsumd.

22-åringen, som är draftad av New York Islanders i NHL, har beskrivits som en enorm talang och debuterade i KHL redan 2008.

Efter flera år i den kanadensiska juniorligan kom han i fjol till Modo, via AHL och ECHL. I år valde han att stanna i Sverige, men kritade istället på för Skellfteå.

I Strömsund passade han på att göra mål på sina forna lagkamrater. Kabanov satte spiken i kistan med sitt 4–2-mål. Tid 17.55, i tredje perioden.

– Jag var okej, men inte hundraprocentig. Jag har mer att visa. Mina lagkamrater var där för mig i dag och gjorde det enkelt för mig, säger han ödmjukt.

Hur var det att möta ditt gamla lag från i fjol?

– Jag har bara positva känslor för Modo. Det är en bra organisation som tog hand om mig väl, och med många fina killar i laget. Jag är vän med många utanför isen, men inte på isen. Vi kämpar ju för våra jobb, säger Kabanov.

Är dit mål fortfarande NHL?

– För mig är målet just nu att spela för Skellefteå och göra det så bra som möjligt. Jag vill vinna matcher och göra mål. Jag tivs bra i Sverige. Här spelas en snabb och bra ishockey.

Skellefteå var klart tyngre än seriekonkurrenterna Modo i måndagens match (trots att de saknade sju spelare) – men det dröjde innan man kunde dra ifrån.

Trots 10–3 i skott efter första perioden var det oavgjort, 1-1. I andra perioden fick västerbottningarna bättre utdelning och kunde utöka till 3–1 genom mål av John Norman och Daniel Widing.

Först i tredje perioden varvade Modo i gång på allvar och ordnade viss dramatik genom mål av Simon Önerud.

– Då vann vi kamperna och spelade betydligt mer aggressivt. Men det var en bra match. Båda lagen spelade en tempofylld ishockey, säger Jan-Axel Alavaara, assisterande tränare i Modo.

Fortsättningsvis sa Alavaara så här om att spela i Strömsund:

– Det är fantastiskt roligt att få visa upp ishockeyn ute på landsbygden. Både Skellefteå och Modo har mycket fans här uppe och man ser att folk uppskattar när vi kommer.

Det ska mycket till om Modo ska bli ett topplag i år, men just nu bygger klubben på sikt. Klubben har höjt kvalitén på ishockeygymnasiet och vill på så sätt slussa in fler juniorer i A-laget.

– Det började för två år sedan när det anställdes juniortränare på heltid. Då finns det mycket mer tid för alla individer. Vi har inte lika mycket pengar som storstadsklubbarna och måste satsa på egna produkter.

Numera är dörren mer öppen till A-laget. En kille som Jan-Axel hade redan som juniortränare är Östersundskillen Edwin Hedberg, som numera har lämnat klubben.

– En fantastisk skridskoåkare med ett bra skott. Han har toppkvalitéer och kommer att få en bra framtid som ishockeyspelare, säger Jan-Axel Alavaara.