Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyckfulla beslut har skapat stiltje

Mandatperioden har varit en mellanperiod i Strömsunds kommuns historia. Ingen majoritet som styr, besluten är nyckfulla, går än hit och än dit, utan rak kurs. Rättvis demokrati blev valets stora segrare, men förmådde inte leva upp till förtroendet.

Strömsunds kommuns politiska styrning fick en rejäl omdaning efter valet 2006. Av de 35 mandaten fick Socialdemokraterna 13 mandat. Liksom på riksplanet bildade borgarna en allians och hade efter valet tillsammans 10 mandat. Den stora skrällen var det nya partiet ”Rättvis demokrati” som kom från ingenstans och knep 25 procent av väljarnas röster. Detta gav 9 mandat i kommunfullmäktige och gav partiet en tydlig vågmästarroll.

Snart fick kommunen trots allt en klar majoritet, då Rättvis demokrati ingick samarbete med den borgerliga alliansen.

Man tillsatte tre kommunalråd (C, M, RD), och fördelade ordförandeposter i nämnder och kommunala bolag. Men sagan blev kort, redan efter ett år sparkades Rättvis demokrati ut ur samarbetet:

– Rättvis demokrati började driva frågor som låg utanför det vi kommit överens om, säger Karin Stierna (C). Dessutom blev det väldigt mycket tid lagd på oväsentligheter.

– Det går inte att samarbeta med sådana som bryter löften så snart man lämnat sammanträdesrummet, säger Göran Edman (RD).

Alliansen fortsatte att regera i minoritet. De senaste tre åren har alltså politiken i Strömsund i princip saknat styrning. Vid alla tillfällen där alliansen och S ocialdemokraterna varit oeniga så har rättvis demokratis röster avgjort.

Hos dem har Länstidningen inte kunnat skönja någon rak linje, man har hoppat än hit, än dit, och ibland röstat emot sina egna förslag!

Ett exempel är skolorna i Gubbhögen, Fyrås och Gåxsjö. Alliansen ville lägga ned dessa skolor, men Socialdemokraterna ville behålla dem och yrkade sex miljoner extra kronor för detta. Rättvis demokrati ställde upp på S-förslaget och skolorna räddades. Men vid nästa fullmäktigemöte yrkade Rättvis demokrati att dessa skolor skulle läggas ned, vilket naturligtvis stöddes av alliansen. Därmed var skolornas öde ett faktum.

Situationen innebär också att alliansen ömsom har fått jobba efter sin egen budget, ömsom efter en S-budget, och att det har varit svårt att kunna planera framåt, eftersom det varit omöjligt att förutse kostnader och intäkter.

– Det har varit en oredig mandatperiod med turbulens i både politiken och den kommunala organisationen, säger kommunfullmäktiges ålderspresident Peter Frost (V). Vem styr? Styr några eller ens någon i vår kommun?